Tőzsde - Veszteséges zárás Európában

Gazdaság, 2017.04.27

Veszteséges kezdés után indexcsökkenéssel zártak csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok.

A kereskedés végén a Stoxx Europe 600 pán-európai index 0,16 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,26 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,39 százalék veszteséget mutatott.

A nem hivatalos záró adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,72 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,20 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,35 százalékkal állt mínuszban. Madridban 0,73 százalék, Milánóban 1,08 százalék volt a csökkenés.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatot és elkötelezte magát a mennyiségi monetáris lazító program korábban bejelentett mértékű és futamidejű folytatása mellett, valamint a megszokott szóhasználatban jelezte készségét szükség esetén más eszközök alkalmazására is.

Mario Draghi az EKB elnöke a döntés indoklásában a korábban alkalmazott szóhasználattól eltérő mértékben méltatta az euróövezeti gazdasági fellendülés pozitív dinamikáját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az infláció alakulása egyelőre nem indokolja az EKB monetáris politikájának megváltoztatását.

Az EKB kamatdöntő ülésétől eltekintve a csütörtöki tőzsdei kereskedés központjában vállalati eredménybeszámolók álltak Európában. A Deutsche Bank például a vártnál kisebb bevételről, de magasabb nyereségről számolt be, részvénye közel három százalékkal gyengült.

Az olaj ára csökkent csütörtökön annak hírére, hogy két líbiai olajmezőn megindul a termelés: a Brent ára 2,39 százalékkal hordónként 51,16 dollárra, a WTI ára pedig 2,44 százalékkal 48,41 dollárra esett.

Az arany határidős jegyzése 0,16 százalékkal unciánként 1266,17 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,34 százalékkal jegyezték gyengébben 1,0867 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!