Tőzsde - Veszteséges zárás felé tartanak az amerikai tőzsdék

Gazdaság, 2017.03.24

Pozitív kezdés után a zárás közeledtével veszteségbe csúsztak a főbb amerikai tőzsdeindexek pénteken.

Az indexek veszíteni kezdtek nyitáskori nyereségükből mihelyt úgy tűnt, hogy a republikánusok nem tudnak elegendő szavazatot szerezni az előző adminisztráció társadalombiztosítási törvényének a lecseréléséhez, ami az elnök gazdaságösztönző programjának az életbe léptetését is hátráltathatja.

A DJIA index viszonylag nagyobb, a Wall Street részvényeinek szélesebb körét felölelő S&P-500 index kisebb mértékben csökkent, de a Nasdaq piac Composite indexe is mínuszba billent. A DJIA indexet a legnagyobb mértékben a Goldman Sachs részvénye terhelte meg, ugyanakkor a Nike részvénye erősítette.

A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 0,4 százalék, az S&P-500 index 0,3 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,1 százalék veszteséget mutatott.

Az indexek csökkenését elsősorban a technológiai ágazatok és a lakossági fogyasztás alakulásában közvetlenül érintett ágazatok papírjainak erősödése fékezte. A tőzsdeindexek ezzel együtt is idei legnagyobb heti veszteségük felé tartanak. A Wall Street indexei a héten kedden szenvedték el idei legnagyobb, egy százalékot meghaladó veszteségüket, amire legutóbb tavaly októberben volt példa.

A technológiai papírok közül a Micron Technology közel tíz százalékkal erősödött a várakozásokra messze rácáfoló negyedéves eredményének köszönhetően. A Western Digital részvénye több mint három százalékkal erősödött. A lakossági fogyasztásban közvetlenül érintett cégek közül a Nike, a Starbucks és a PVH ruházati vállalat részvénye erősödött nagymértékben.

Az olajár a világpiaci túlkínálat miatt kialakult aggodalmak hatására négy egymást követő napi csökkenés után pénteken kissé emelkedett, de a hetet ezzel együtt is közel két százalékos veszteséggel fejezi be. A WTI ára pénteken 0,65 százalékkal hordónként 48,01 dollárra, a Brent 0,63 százalékkal 50,88 dollárra emelkedett.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusának a jegyzése 0,13 százalékkal unciánként 1248,85 dollárra ment fel. Az arany sorban a második hetet fejezi be áremelkedéssel.

Az eurót 0,19 százalékkal erősebben jegyezték 1,0803 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!