Trendi vagy ciki? Mindent a fahatású járólapról

Gazdaság, 2020.03.19

Amikor a lakberendezési piacon megjelentek az első fahatású járólapok, a legtöbben kétkedve fogadták őket. “Ha már fa, miért ne lehetne igazi?” - tették fel a kérdést.

Bútor De lám, az idő kedvezett ennek a furcsa trendnek, és csakhamar igazán népszerűvé vált! Tarts velünk, ha szeretnél megismerkedni a burkolatok eme speciális típusával!

Miért választják sokan a fahatású járólapot?

Ennek a fajta burkolatnak legalább annyi rajongója van, mint ahány ellenzője. Egyesek imádják, míg mások semmi pénzért nem lennének hajlandóak ilyet használni otthonukba. A helyzetet bonyolítja, hogy mindkét tábor érveiben van igazság.

Nézzük, milyen előnyei vannak a fahatású járólapnak:

  • Ha valódi fából készült burkolatot szeretnénk, akkor el kell búcsúznunk a padlófűtéstől. Ellenben a járólapnál semmi akadálya.
  • Jól bírja a nedvességet. Az igazi fa padló nem igazán szerencsés olyan helyiségbe, ahol sokszor éri majd víz, pára.  
  • Gazdaságosabb. A faanyag ára szinte az egekben van, ezért biztos, hogy olcsóbban kijövünk egy fahatású járólappal.  

Most lássuk a hátrányokat is:

  • Akárhogy is vesszük, a járólap egy hidegburkolat. Azaz kinézetre lehet, hogy élethű, de érzetre sosem lesz olyan, mintha igazi fából készült volna.
  • Nehéz olyan hatást elérni, mintha valódi lenne. A lerakás sorrendjének, a fuga színének és vastagságának, a mintázatnak is mind stimmelnie kell, ha el akarjuk kerülni, hogy már messziről kiszúrják, hogy ez bizony “mű”.  

Mire ügyelj, ha fahatású járólapot szeretnél? 

Akad néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, ha emellett a burkolat mellett teszed le a voksodat.

Először is: minőségi terméket válassz! Kerüld azokat a darabokat, amelyekről süt, hogy olcsó, silány utánzatok, és nem is hasonlítanak a fára. Ha biztosra szeretnél menni, akkor nézz körül a Fürdőszoba-Szaniter Shopnál található burkolatok között! 

A lerakás módja: egy igazi fa padlónál sem csak simán egymás mellett sorakoznak a darabok, hanem többnyire csúsztatva helyezik el őket. Ügyelj arra, hogy a végeredmény ne legyen túlzottan szimmetrikus. A legjobb, ha akár 3 vagy 4 különböző sor váltakozik egymás után.

A lapok mérete: nem láttál még négyzet alakú darabokból álló fapadlót igaz? Ennél a típusnál felejtsd el a hagyományos járólap méreteket. Minél hosszabb és keskenyebb, annál élethűbb.

A fugázás: szintén nagyon kényes pont. Ha a lapok közt túl sok hely marad, emiatt a fuga vastag lesz, illetve ha a szín nem illik a mintához, máris nagyon természetellenes lesz az összhatás. Tipp: az igazi fa padlónál a fózolás mindig sötétebb, mint maga a padlólap.

Összegezzük tehát: a fahatású járólapok használható alternatívát nyújtanak, amennyiben szeretnél egy kis természetes hatást csempészni otthonodba, ám valamilyen okból ódzkodsz az igazi faanyagok használatától. Ha körültekintően választasz, és hozzáértő szakember végzi a munkát, a végeredmény megtévesztően valósághű lesz.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!