Új szennyvíztisztító telep épül Kaposváron

Gazdaság, 2017.09.13

Új szennyvíztisztító telep épül a somogyi megyeszékhelyen, a mintegy 6,6 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán helyezték el a jelenlegi tisztítómű területén.

Csutor Ferenc, a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. (Kavíz) főmérnöke elmondta: az uniós és hazai forrásból megvalósuló fejlesztés keretében modern tisztítómű és biogáz erőmű létesül, lehetőséget nyújtva a költséghatékony üzemeltetésre, a szennyvíziszap energetikai célú hasznosítására.

A szakember kitért arra, hogy a jelenlegi telep Kaposvár és 16 környező település mintegy 4 millió köbméter szennyvízét tisztítja meg évente. A régi tisztítómű építésekor napi 25 ezer köbméter szennyvíz tisztításával számoltak, az új létesítményt racionálisan 14 ezer köbméter kapacitásúra tervezték.

Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a környezet védelme mellett, "nem kidobott pénz" az, amit szennyvíztisztítás korszerűsítésére költenek, és az újabb technológiák alkalmazása hozzájárul a szolgáltatás árainak szinten tartásához.

Hozzátette, egy szennyvíztisztító fejlesztése nem látványberuházás, de rendkívül fontos, hiszen azáltal, hogy kisebb környezetterhelést eredményez, hozzájárul az életminőség hosszú távú javulásához.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere elmondta: az új telep építése az egyik legfontosabb része a somogyi megyeszékhely egykori polgármesteréről elnevezett Németh István programnak, amelyre 2019. végéig 171 milliárd forintot költenek.

A politikus szavai szerint Kaposvár jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben: megszabadult adósságaitól, átalakultak városrészei, javult közintézményei infrastruktúrája, s jelentőset lépett előre a városüzemeltetés terén, a magyarországi nagyvárosok között elsőként lett teljesen csatornázott.

Hozzátette, két évvel ezelőtt a város helyi járatú autóbuszflottájának sűrítettgáz-üzemű járművekre cserélése pedig már nem a felzárkózásról szólt, hanem a jövőt idézte, a projekt ma is kiemelkedő eredmény lenne Európa bármelyik városában.

Szita Károly úgy vélte, az új telep építésével ugyancsak a "jövőnek dolgoznak", mert bár Kaposvárnak van már szennyvíztelepe, zöldvárosként mindig az újabb megoldásokat kell keresnie, hogy a környezettudatosságot, az energiahatékonyságot szem előtt tartva javítsa közszolgáltatásainak minőségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!