Újgenerációs internethálózatot építenek ki Zalaegerszeg térségében

Gazdaság, 2018.01.16

Zalaegerszeg térségében 33 települést kiszolgáló, szupergyors internetezést lehetővé tevő hálózatot épít a Magyar Telekom és a Tarr Kft. konzorciuma, a beruházásra több mint 1,1 milliárd forint támogatást nyertek.

Tarr János, a Tarr Kft. ügyvezetője a kedden Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a zalaegerszegi járásban a legalább 30 megabites letöltési sebességű hálózat kiépítése 1,247 milliárd forintba kerül, amelyhez 1,123 milliárd forint támogatást nyertek. Ennek révén a legkorszerűbb, üvegszálas hálózattal érnek el közel 4100 háztartást, illetve minden önkormányzati, közigazgatási intézményt, ahol eddig nem volt lehetőség a fejlett informatikai szolgáltatások igénybe vételére.

Patona Győző, a Magyar Telekom regionális fejlesztési igazgatója elmondta: az újgenerációs vezetékes hálózatok 2015-ben indult fejlesztése révén együttesen 3 millió háztartásban érhető el a minimum 30 megabites internetsebesség, ebből 800 ezernél már gigabites sebességű a kapcsolat.

Az önerőből megvalósított fejlesztések mellett a Magyar Telekom országszerte 44 járás informatikai hálózatának fejlesztésére összesen 11,5 milliárd forintot nyert és 2018-ban újabb 300 ezer háztartást érnek el a legkorszerűbb szolgáltatásokkal.

Kele András projektvezető kifejtette: a Tarr Kft. szolgáltatási területén 8 megye 23 járásában több mint 200 településen végzett önerős fejlesztéseket a társaság, 7200 háztartást elérve. Mindebből 3700 háztartás található Zala megyében, azon belül 2500 a zalaegerszegi járásban.

Az országosan a Digitális jólét programban zajló fejlesztésekben - amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam nyújtja a támogatást - a Tarr Kft. további 9 járás 70 településén hajt végre beruházásokat, amelyekkel újabb 6300 háztartáshoz juthat el a gyors internethálózat.

A projektvezető hozzátette: az eddig internetes szolgáltatásokkal legkevésbé ellátott területeken 100 százalékos lefedettségre törekszenek, és földfelszín alatti kábelezéssel minden háztartáshoz elviszik az üvegszálas összeköttetést. Mindezen felül a nemzeti távközlési gerinc zártláncú kormányzati hálózatának közintézményeket érintő fejlesztéseit is elvégzik, 9 járásban csaknem 30 végpontot alakítanak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!