Ukrán válság - Estek a moszkvai tőzsdeindexek

Külföld, 2014.09.22

Erős gyengüléssel zárták hétfőn a kereskedést a moszkvai értéktőzsde iránymutató indexei a külső gazdasági környezet romlása és különböző kedvezőtlen hazai vállalati hírek miatt.

A rubelben számított MICEX-index 1,31 százalékkal 1412,83 pontra, a dollárban számított RTS-index pedig 1,63 százalékkal 1151,16 pontra esett. Év eleji értékéhez képest a MICEX 6,07, az RTS pedig 20,21 százalékkal gyengült.

A moszkvai tőzsdét egész nap nyomás alatt tartották a rossz hírek. Negatív hatást gyakorolt, hogy a kínai gazdaság növekedésének lassulása miatt aggódó külföldi befektetők az eladás gombon tartották ujjukat. A vállalati hírek közül a Jevtusenkov- és a Mecsel-ügy továbbra is aggodalmat kelt, csakúgy, mint az újabb nyugati szankciók lehetősége. Kedvezőtlenül alakulnak az olajárak is, a Brent hordónkénti ára 98 dollár alatt áll.

Vlagyimir Jevtusenkovot, a Basnyefty nevű energetikai cég és az MTSZ, a volt szovjet térségben az egyik legnagyobb mobilszolgáltató részvényeit is birtokló Szisztyema nevű cég igazgatótanácsának elnökét a múlt héten helyezték házi őrizetbe, miután pénzmosás vádjával bűnvádi eljárást indítottak ellene. A múlt heti zuhanórepülés után a Basnyefty újabb 5,15, a Szisztyema pedig 3,44 százalékkal gyengült hétfőn.

A 9 milliárd dolláros adóssággal küzdő Mecsel (Mechel) orosz acélgyártó és bányaipari cég jövőjéről pedig még mindig nem sikerült megegyezniük a hitelezőknek és az államnak. A Mecsel törzsrészvényeinek árfolyama 22,2 százalékkal, a szavazatelsőbbségieké pedig 7,15 százalékkal zuhant hétfőn.

A Norilszkij Nyikel, a világ egyik legnagyobb nikkelgyártója 4,34, az ALROSZA, a világ legnagyobb gyémánttermelője pedig 2,99 százalékot veszített árfolyamából a múlt hét péntekhez képest.

A valutahiány miatti aggodalmak nyomán tovább esett a rubel árfolyama. A bankközi devizapiacon hétfő este a dollár határidős jegyzése 24 kopejkával 38,66 rubelre, az euróé 10 kopejkával 49,56 rubelre emelkedett. Az azonnali piacon egy dollárért 38,56 rubelt kértek, 8 kopejkával többet mint pénteken, míg az euró jegyzése 8 kopejkával 49,56 rubelre emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!