Uniós forrásból alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét

Gazdaság, 2017.06.22

Uniós pénzből alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét, amely az eddiginél hatékonyabb ügyintézést és ellenőrzést szolgálja majd - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa csütörtökön egy szakmai fórumon a tárca közleménye szerint.  

Kiss Eliza beszámolt róla, hogy a projekt a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés operatív program (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) támogatásával valósul meg, mintegy 1,2 milliárd forint uniós keretösszegből.

A projekt megvalósítását végző konzorcium vezetője a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a konzorcium tagja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), de a megvalósításban számos együttműködő szervezet is részt vesz (például borvidékek, Budapest Kormányhivatala, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Belügyminisztérium).

Az új, integrált, az FM kezelésében álló központi közhiteles ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a borágazati szereplők papír alapú ügyintézése visszaszoruljon, helyette újraszervezett - egykapus -, elektronikus ügyintézés működjön.

A rendszer révén a fogyasztók tájékozódási lehetőségei szintén szélesednek, nő a termék iránti bizalom, továbbá a hatósági háttérműveleti folyamatok is hatékonyabbak lesznek. A projekt szakmai taralma három pillérre épül: a szervezetfejlesztés mellett a komplex informatikai fejlesztésre, illetve igazgatásszervezés hatékonyabbá tételére.

Így például kiépül a hiteles és megbízható alapinfrastruktúra, ami elérhető lesz 24 órán át, kialakítják a közhiteles nyilvántartást és annak adatbázisát; létrehozzák a munkafolyamat támogatást biztosító rendszert; továbbá kialakítják az interfészeket - a csatlakozási pontokat - a kapcsolódó rendszerekhez, létrehozzák a térképi megjelenítést szolgáló alrendszert is - tartalmazza a tájékoztatás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!