Vágópontot adtak át Fegyverneken

Gazdaság, 2014.12.19

Új vágópontot adtak át pénteken Fegyverneken - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t.

A létesítmény ellátja a város konyháit, húsboltjait és várhatóan az őstermelői kisfeldolgozókat is, így a környező települések ellenőrzött, kiváló minőségű sertéshúshoz juthatnak - hangsúlyozzák.

A tárca által kiadott közlemény idézi Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, aki az átadáson kiemelte: a fejlesztés célja, hogy különleges minőségű húsok hagyják el az üzemet, amelyek magukban hordozzák a Nagykunság értékeit, a fogyasztó számára pedig megadják a gasztronómia élményét.

Családok százai számára lesz biztos pont az üzem, és kisgazdaságok tucatjai tudják növelni versenyképességüket, hatékonyságukat, ha a bérvágásnak, feldolgozásnak köszönhetően magasabb hozzáadott értékkel tudják felkínálni az általuk nevelt jószágokat – húzta alá megnyitó beszédében a tárcavezető.

Hozzátette: ha támogatni akarjuk a helyi termékeket, akkor helyi vágópontokat kell létrehozni, mert nem életszerű, hogy a vágóállat-tartással foglalkozók csak hosszú utaztatás és jelentős költség árán tudják jószágaikat feldolgozni.

A miniszter emlékeztetett: az elmúlt négy évben sikerült megállítani Magyarországon az állatállomány csökkenését. A szarvasmarha-létszám 2011 óta folyamatosan nő, tavaly elérte a 789 ezret. A sertések számát 2013-ban sikerült újra 3 millió fölé emelni. A korábban ugyancsak csökkenő tyúkállomány eközben 8 százalékkal nőtt egy év alatt.

A vágópont létesítését szabályozó rendelet értelmében vágóponton éves átlagban hetente legfeljebb 100 sertést, juhot, kecskét, 20 szarvasmarhát és évente legfeljebb 250 ezer baromfifélét lehet levágni.

A Fegyverneken átadott feldolgozó saját erőből, hitelből és támogatásból épült, nettó bekerülési költsége 85 millió forint, míg a beruházáshoz elnyert LEADER-támogatás összege megközelítőleg 20 millió forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!