Változás az MKB Bank tulajdonosi szerkezetében

Gazdaság, 2017.04.26

Megváltozott az MKB Bank tulajdonosi szerkezete - közölte a bank szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 20,19 százalékos, a Balog Ádám vezérigazgató tulajdonában álló Promid Invest Zrt. pedig 9,81 százalékos közvetett tulajdont szerzett az MKB Bankban.

Ismertették azt is, hogy Rakesh Kumar Aggarwal értékesítette az MKB Bank Zrt.-ben 30 százalékos közvetlen tulajdonosi hányaddal rendelkező Blue Robin Investment tulajdonosában, a Graha Zrt.-ben meglévő részesedését. Rakesh Kumar Aggarwal az értékesítés tényétől függetlenül, az MKB Bank Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsági pozícióját megtartja. Az így értékesített Graha Zrt. üzletrészből a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. megvásárolta a Graha Zrt. 67,31 százalékát. Ezzel közvetett tulajdona az MKB Bank Zrt.-ben már 20,19 százalék.

Az értékesített Graha Zrt. üzletrészből a Balog Ádám vezérigazgató tulajdonában álló Promid Invest Zrt. megvásárolta a Graha Zrt. 32,69 százalékát, amellyel a közvetett tulajdona az MKB Bank Zrt.-ben 9,81 százalék - áll a közleményben.

Ezzel a Blue Robin befektetési alap 30 százalékos tulajdonrészét Szemerey Tamás, az NHB Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, valamint Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója vették meg.

Szemerey Tamás, az NHB Növekedési Hitel Bank igazgatóságának elnöke és tulajdonosa, valamint Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója így már a bank közel harmadát birtokolják.

Az MKB eladását tavaly június végén jelentették be, az eladásról tartott sajtótájékoztatón közölték, hogy a bank részvényeit a Blue Robin Investments, a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár vásárolta meg.

Az MKB Bankot korábban az állam vette meg a korábbi tulajdonos Bayerische Landesbanktól. Az MKB ekkorra már jelentős működési nehézségekkel küzdött, tetemes veszteségeket okoztak a banknak a válság miatt bedőlt hitelek. A bankot a tulajdonos magyar állam a Magyar Nemzeti Bank felügyeletére bízta, az MNB elvégezte a rossz hitelállományok szanálását. Az MKB Bank vezetését Balog Ádám vette át, aki az MNB alelnöki posztját váltotta fel a bank vezérigazgatói tisztségére.

Az idén március közepén tartott sajtótájékoztatón közölték, hogy az MKB csoport tavaly 9,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, így a bank hat év után újra nyereségessé vált. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója a tájékoztatón hangsúlyozta: az elmúlt év a bank számára a pénzintézet átalakításáról szólt, lezárták a reorganizációs időszakot. Kiemelte: "azon dolgozunk, hogy az MKB Bank a három legnagyobb univerzális bank közé tartozzon középtávon Magyarországon".

A bank 2015-ben még 76,4 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

Kifejtette: 2016-ban tovább javult a bank tőkeerőssége, tőkemegfelelési mutatója 12,04 százalékra nőtt. Egy év alatt jelentősen, 20 százalékról 12 százalékra csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a hatékonyan megvalósított portfólió-leépítés következtében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!