Változatlanul hagyta alapkamatát a Bank of England

Gazdaság, 2017.08.03

Az elemzői várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,25 százalékon hagyta alapkamatát a Bank of England, bár a monetáris tanács nyolc tagja közül ketten kamatemelésre voksoltak.

A brit jegybank csütörtökön bejelentett döntésével a tavaly augusztusban meghatározott alapkamatot erősítette meg. Egy évvel ezelőtt a bank 0,50 százalékról csökkentette 0,25 százalékos történelmi mélypontra az alapkamatát. A 0,50 százalékos alapkamat több mint hét évig volt érvényben, és szintén mélységi rekord volt.

A Bank of England monetáris tanácsa egyhangú szavazással 435 milliárd fonton hagyta a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet, és szintén egyhangúlag döntött a befektetési besorolású vállalati kötvényekre egy éve külön meghirdetett, tízmilliárd fontos eszközvásárlási program folytatásáról is.

A brit bankoknak folyósítható hitel mértékét 100 milliárd fontról 115 milliárdra emelték. A pénzügyminisztérium támogatásával futó program, amelyben eddig 78 milliárd fontot folyósítottak bankoknak alacsony kamattal, 2018 februárjában ér véget.

A jegybank egyúttal 1,9 százalékról 1,7 százalékra rontotta a gazdasági növekedés idei évre várható mértékére vonatkozó előrejelzését, és közölte, hogy jövőre 1,6 százalékos növekedésre számít a korábbi 1,7 százalék helyett.

A Bank of England kormányzója a bejelentést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a bruttó hazai termék növekedése rövid távon "renyhe" marad, de magához tér majd "tompultságából". A brit gazdaság a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévi 0,2 százalék után.

A jegybank az idén a bérek 2 százalékos emelkedését jósolja, ami elmarad az infláció jelenleg 2,6 százalékos mértékétől. 2018-ban 3 százalékos emelkedést jelez előre a májusban jelzett 3,5 százalék helyett.

Mark Carney szerint az infláció október körül 3 százalékon tetőzhet.

Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével és a kilépési tárgyalásokat övező bizonytalansággal kapcsolatban figyelmeztetett arra, hogy a befektetések mértéke 2020-ra 20 százalékkal lehet alacsonyabb a monetáris tanács által a 2016 júniusi Brexit-népszavazás előtt jósoltnál.

A bejelentés után a font árfolyama gyengült az euróval és a dollárral szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!