TV műsor

Van kereslet a fogyasztóbarát lakáshitelre az UniCreditnél

Gazdaság, 2017.10.11

Több tucat ügyfél fogyasztóbarát lakáshitel-igénylése áll elbírálás alatt az UniCredit Banknál, amely húsz napja kínálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szempontjai szerint kidolgozott terméket - mondta az MTI-nek Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a bank Korszakalkotók programjának indító sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

A pénzintézet örömmel vesz részt a programban, amely egységesíti a lakáshitelek profitabilitását, kiszámíthatóságot nyújt a fogyasztónak azáltal, hogy előreláthatóvá teszi a havi kamattörlesztés mértékét - fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató. Megjegyezte, hogy Magyarországon az UniCredit volt az első bank, amely évekkel ezelőtt az MNB-től függetlenül hosszú időre fixálta a kamatokat.

A negatív reálkamatok hosszú távú fennmaradásáról - erre célzott egy konferencián Nagy Márton, az MNB alelnöke -, Patai Mihály, aki a Magyar Bankszövetség elnöke is azt mondta, az rákényszeríti a bankokat, amelyek eddig is sokat tettek már a költségek leszorítására, hogy még költséghatékonyabban gazdálkodjanak. A negatív reálkamatok kialakulása a fiskális politika és a 2012 utáni monetáris politika következménye, amelynek keretében a jegybank "mesterien menedzselte" az alapkamat csökkentését úgy, hogy közben a forint árfolyamát nem gyengítette - vélekedett a bankvezető. Megjegyezte, ezzel az MNB rácáfolt évtizedek tankönyvi tanításaira.

A bankrendszer egészének ugyan rossz hír a negatív reálkamat, mert csökkenti a bevételeket, ugyanakkor az alacsony kamatok és az olcsó pénz a gazdasági növekedést ösztönzi, amely több üzletet jelent a pénzintézeteknek - mondta.

Az UniCredit 2017 első fél évében az olasz székhelyű csoport honlapján elérhető adatok szerint 94 milliárd euró adózás előtti eredményt ért el a tavalyi január-júniusi 105 milliárdhoz képest. A bank az első fél évben mind a hitelállományát, mind a betéti állományát növelte, az előbbit 13 százalékkal, utóbbit 15 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!