Varga Mihály: a CDS-felár 100 pont alá csökkenése történelmi pillanat

Gazdaság, 2017.09.22

Történelmi pillanatnak nevezte a magyar országkockázati mutató, a CDS-felár 100 pont alá csökkenését a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály pénteken egy rendezvényen újságíróknak hangsúlyozta, a kedvező változás azt jelzi, hogy a magyar gazdaság jó pályán van, az államadósság egyre olcsóbban finanszírozható, ami egyre kisebb problémát jelent a gazdaság számára.

Elmondta: a kormányzati munka kezdete óta nem volt arra példa, hogy az ötéves államadósságra vonatkozó mutató 100 pont alá csökkenjen.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, a kormányváltáskor ez az érték 200 ponton volt, az IMF-fel vívott küzdelemkor pedig 700 pont felett is járt. 2014 közepére 200 pont környékére csökkent vissza a mutató.

Varga Mihály hangsúlyozta: az elmúlt évtizedek államadósságát törleszteni kell, nem lehet egyik pillanatról a másikra eltörölni. A CDS-felár 100 pont alá csökkenése azt mutatja, hogy a külföld megítélése egyre kövezőbb Magyarország iránt - hangsúlyozta.

A CDS-felár az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók felára.

Az NGM pénteken, az MTI-nek eljuttatott közleményében ismertette, hogy Magyarország CDS-felára 98 bázispontra süllyedt, "tehát a piaci befektetők elismerik a magyar gazdaság teljesítményét és pozitívan értékelik a kilátásokat". Kiemelték, a magyar gazdaság tartós növekedési pályán van már 5 éve, a GDP-adatok stabil szerkezetről tanúskodnak, mert a bővülés több lábon áll, szinte minden szektor hozzájárul. A növekedés nem járt eladósodással, az államháztartás GDP-arányos hiánya az elmúlt években rendre alacsonyabb volt a 3 százalékos küszöbnél, az adósságráta mérséklődése pedig sokkal kedvezőbb az uniós átlagnál, köszönhetően a kiegyensúlyozott államháztartásnak, a fegyelmezett adósságkezelésnek és a gazdasági növekedésnek - írták. A külkereskedelmi többlet 5,2 milliárd eurót tett ki az első hét hónapban, ennek is köszönhetően a folyó fizetési mérleg egyenlege a GDP 5,8 százaléka volt a második negyedévben.

Hozzátették: "Magyarország jó úton jár, a gazdaság kilátásai pozitívak: ezt erősíti a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentések, valamint a kormány versenyképességet javító intézkedései".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!