Varga Mihály: a digitalizáció elterjesztéséről tárgyalt a versenyképességi tanács

Gazdaság, 2017.04.20

A digitalizáció elterjesztésére vonatkozó javaslatokat tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, az egyik a készpénzforgalom csökkentése érdekében a szociális alapszámla bevezetését vetette fel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tanács 3. ülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A kormány célja, hogy minél szélesebb körben elterjessze a digitális szolgáltatásokat, egyszerre javítva ezzel a szolgáltatók versenyképességét és csökkentve a felhasználók költségeit - tette hozzá.

A miniszter közölte: a versenyképességi tanács első ülésén tárgyalt hat témából öt területen sikerült jogszabály-módosításokat elindítani, amelyekről a parlament ebben a fél évben dönthet.

Kiemelte: ösztönözni szeretnék az elektronikus számlavezetést, a közműszámlák elektronikus kiegyenlítését, és a kabinet azt tervezi, hogy idővel a cégek adóbevallását is - a magánszemélyekéhez hasonlóan - az adóhivatal készítse el.

Kitért arra, hogy a szociális alapszámla-javaslat részleteiről még a bankszövetséggel is egyeztetnek, a számla bevezetését az Európai Unió is kötelezővé teszi a tagállamok számára. Szeretnének abban előrelépni, hogy akik jelenleg nem használnak bankszámlát, azok is bankon keresztül tudják intézni a legfontosabb fizetéseiket - mondta.

A tanács következő ülésén, ősszel oktatási javaslatokkal foglalkoznak majd, annak érdekében, hogy a tanterv, az alapismeretek része legyen a digitalizáció.

Az elért eredmények közül kiemelte: az építési jogszabályok módosításáról benyújtották a törvényjavaslat-csomagot, a közműhálózatra csatlakozás könnyítéséről szintén elkészült a jogszabálytervezet. Szerdán tárgyalta a kormány a 2018-as adómódosítások csomagját, jelentős módosítások születhetnek a céges adóbevallásokban, a határidők felgyorsításával, vagy a cégbejegyzéseknél. Ezek már rövidtávon javítani fogják a magyar versenyképességet - húzta alá.

Jelezte: a fizetésképtelenségre és csődeljárásra vonatkozó módosítások is zajlanak, az igazságügyi tárcával egyeztetik ezeket. Az Igazságügyi Minisztérium elkészíti a versenyképesség javítása érdekében az új választott bírósági törvény javaslatát, és dolgoznak a bizalmi vagyonkezelésre, a nyilvánosan működő részvénytársaságok bejegyzésére, és a tőkeemelési kérelmek elbírálására vonatkozó javaslatokon.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, a tanács tagja elmondta: a digitalizáció kiemelt téma, a közszférában, az oktatásban és a versenyszférában is megvizsgálták a fejlesztési lehetőségeket és területek összekapcsolását, aminek megvalósulása jelentős előrelépés lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!