Varga Mihály: a pénzügyi jártasság erősítése nemzeti feladat

Gazdaság, 2017.03.10

A lakosság, benne a fiatalok pénzügyi tudatosságának, pénzügyi jártasságának erősítése fontos nemzeti feladat, ezért a tudatosság fejlesztésére nemzeti stratégia készül, amely még a nyár előtt a kormány asztalára kerül - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken újságíróknak Budapesten, a Marczibányi téri Addetur Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskolában.

Varga Mihály látogatása az Addetur Baptista Gimnáziumban A héten zajlottak a Pénz7 elnevezésű rendezvénysorozat eseményei, amellyel azt kívánták elérni, hogy az általános és középiskolások alapvető pénzügyi ismeretekre tegyenek szert, erősödjék körükben a tudatos pénzügyi magatartás - emlékeztetett a miniszter.

A Pénz7 programja nemcsak bekerült a 2016-2017-es tanév rendjébe, de a pénzügyi kérdések mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére gazdálkodási-vállalkozói témával is bővült a rendezvénysorozat.

A miniszter kiemelte: 1100 iskola 1800 pedagógusa regisztrált a Pénz7-re, több mint 160 ezer diákhoz jutott el a program és több mint 400 pénzügyi és vállalkozói önkéntes támogatásával valósult meg a témahét.

Varga Mihály elmondta: a pénzügyeket tekintve az általános iskolákban 98 847 iskolást, a középiskolákban 32 770 diákot ért el a program, a vállalkozói témakörben az általános iskolákban 8771, a középiskolákban 24 927 diáknak vázolták fel az alapvető gazdálkodási ismereteket.

Varga Mihály hangsúlyozta: a diákok már korán kapcsolatba kerülnek a pénzügyekkel, például bankkártyával rendelkeznek, így ahhoz, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalok korszerű tudással rendelkezzenek, elengedhetetlenül szükséges az alapvető pénzügyi fogalmak ismerete.

A miniszter elmondta: Magyarország 2015-ben csatlakozott először a European Money Week Európa-szerte mintegy 30 országban egy időben zajló kezdeményezéséhez, a Pénz7 program idén a Global Money Week eseménysorozatokhoz is kapcsolódik, így még szélesebb nemzetközi programsorozat részeseivé váltunk.

Varga Mihály kiemelte: összesen közel 400 iskolában választották idén a gazdálkodási tematikát, így több mint 32 ezer diák kapcsolódott be a program vállalkozási témakörébe. Országszerte 262 középiskola és 161 általános iskola regisztrált a program gazdálkodási tematikájára. A 262 középiskolából 124 szakgimnázium. A 2016/2017-es tanévtől a szakgimnáziumok 10. évfolyamában a pénzügyi és vállalkozói ismeretek órát vezettek be (kötelező tanóraként), így látható, hogy ezen iskolák bátrabban csatlakoznak a Pénz7 programhoz is.

A miniszter rámutatott: folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg a piacon, ezért az ezzel járó kockázatokat és a pénzügyi környezetet megérteni és megfelelően kezelni is kell.

Varga Mihály emlékeztetett: a pénzügyi válság, a devizaalapú hitelek ügye, valamint a brókerbotrányok miatt is elengedhetetlen az általános pénzügyi kultúra fejlesztése, a pénzügyi jártasság erősítése, ezért a magyar kormány tavaly ősszel a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégia kidolgozása mellett döntött.

A nemzetgazdasági miniszter az Addetur Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskola végzős diákjainak tartott órán a pénzügyi alapismeretekről és a vállalkozásindítás lehetőségeiről is beszélt.
(MTI)

Galériánk

Varga Mihály látogatása az Addetur Baptista Gimnáziumban Varga Mihály látogatása az Addetur Baptista Gimnáziumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!