Vártnál jobb adatok az amerikai feldolgozóipar júniusi teljesítményéről

Gazdaság, 2018.07.02

Javult az amerikai feldolgozóipar júniusi teljesítménye két intézet hétfőn közzétett adatai szerint is.

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusra 60,2 pontra erősödött a májusi 58,7 pontról. Szakértők romló júniusi mutatóra, 58,1 pontra számítottak.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén hétfőn tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatait. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke a májusi 54,6 pontról 55,4 pontra emelkedett. Szakértők a májusival megegyező júniusi értékre számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

Az ISM felmérésében az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 0,8 százalékponttal 62,3 pontra erősödött, az új megrendelések mutatója 0,2 százalékponttal 63,5 pontra romlott, miközben a foglalkoztatottságé 0,3 százalékponttal 56 pontra süllyedt. A készleteké 0,6 százalékponttal 50,8 pontra emelkedett, a teljesítésre váró rendeléseké 6,2 százalékponttal 68,2 pontra nőtt, az árindex 2,7 százalékponttal 76,8 pontra csökkent.

Az ISM júniusi beszerzésimenedzser-indexe már a 22. egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont felett. A BMI értéke és a gazdasági helyzet közötti viszony múltbeli alakulásából arra lehet következtetni, júniusban a reál GDP növekedésének évesített üteme 5,2 százalék volt, és az amerikai gazdaság már a 110. egymást követő hónapban bővült.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!