Zala megyében 17 százalékkal csökkent az álláskeresők száma tavaly óta

Gazdaság, 2017.03.22

Zala megyében 17 százalékkal csökkent februárban az elmúlt év azonos időszakához képest az álláskeresők száma - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya szerdán az MTI-vel.

Február végén 8271 álláskereső szerepelt a Zala megyei kirendeltségek nyilvántartásában, 1,7 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A regisztráltak száma januárhoz képest mintegy 600-zal nőtt. A hivatal adatai szerint az elmúlt években néhány százzal több álláskeresőt szerepelt februárban a nyilvántartásban, mint egy hónappal korábban. A téli hónapokban kevesebb szezonális munkalehetőség van, így többen keresnek állást a kirendeltségek segítségével - közölték.
Hozzátették: a közfoglalkoztatottak száma idén februárban mérsékelten (kevesebb, mint 100-zal) csökkent.

Az év második hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 6,5 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg egy évvel korábban Zala megyében 7,9 százalék volt az álláskeresők aránya. A februári álláskeresési ráta 0,5 százalékponttal volt magasabb, mint az év első hónapjában.

A munkáltatók az év második hónapjában 1,3 ezer új álláshelyt jelentettek be, ebből közel ezerhez nem igényeltek támogatást. A legnagyobb számban szakképzettséget nem igénylő, többségében összeszerelő munkát ajánlottak az álláskeresőknek.

A nyilvántartásból csaknem ezer álláskereső került ki, közülük mintegy 600-zan váltak foglalkoztatottá.

A foglalkoztatási főosztály közleményében kitért arra is, hogy a megyében folyamatosan csökken a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma. Február végén az álláskeresők 9 százaléka, 719 fiatal volt regisztrált, míg egy évvel korábban több mint ezer pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!