Zalában az almaültetvényeken keletkezett fagykár

Gazdaság, 2017.04.26

Zala megyében a viharos szél és hideg miatt főként az almaültetvényeken keletkezett fagykár, és károsodhatott a repce is, de ez csak később válik észlelhetővé - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.    

A gazdák eddig a megye több járásából összesen 90-100 hektárnyi almásból jelentettek 50-80 százalékos fagykárt. Vindornyafokon a kajszibarackot, Lenti-hegyen pedig a szőlőt és a diót érintette a fagykár - ismertette Süle Katalin.

Hozzátette: a károk felmérése jelenleg is folyamatban van. A gazdák fokozott figyelmet fordítanak a repcetáblákra is, mert előfordulhat, hogy a fagy miatt az éppen kinyílt virágok meddők lesznek, de ez csak később válik észlelhetővé.

A viharos szél, a hideg és a csapadékos időjárás miatt a gazdák 1-2 napra leálltak, de a rossz idő múltával azonnal folytatták a tavaszi munkákat. A kamara információi szerint az 56 ezer hektárt meghaladó tavaszi vetésterület több mint felén (32 ezer hektáron) már földbe került a mag: a tavaszi árpát 3 ezer hektáron, a zabot 970 hektáron, tavaszi búzát pedig 2450 hektáron vetették el. A zalai gazdák kisebb területen mustárt, bíbort, olajtököt termelnek, 290 hektáron pedig lucernát telepítettek - tájékoztatott Süle Katalin.

A vetéstervek megvalósítását a múlt heti kedvezőtlen időjárás nem befolyásolta, a földeken jelenleg a napraforgót, a kukoricát és a szóját vetik el. A 34 ezer hektárra tervezett kukorica több mint felét mintegy 16 ezer hektáron már elvetették, a napraforgó 9 ezer hektárnyi vetésterületének 86 százalékán már végeztek a vetéssel. A növénytermesztők 5400 hektár szója vetését tervezték, ebből ezer hektáron került a földbe a mag.

A tavaszi vetés várhatóan május első hetében befejeződik. A talajmunkákkal sincsenek elmaradások, a növényvédelmi munkákat viszont hátráltatja a folyamatos erős szél.

A NAK megyei elnöke kitért arra is, hogy a jelenlegi hektikus időjárás (az erős szél, a csapadékhiány, a napi 15-20 Celsius fokos hőmérsékletingadozás) nem kedvez a kiemelkedő termésátlagok kialakulásának. A gazdák a tavalyinál alacsonyabb termésre számítanak.

Az elmúlt héten is kevés csapadék hullott, a talajok szárazak, a vetések kikeléséhez és a növényállományok megfelelő fejlődéséhez jelentős, legalább 30-50 milliméter esőre lenne szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!