ZEW: nagyot javult januárban a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben

Gazdaság, 2020.01.21

Váratlanul nagy, a várakozásokra messze rácáfoló mértékben javult a befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben januárban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján. A németországi mutató négy és fél éves, az euróövezeti pedig közel két éves csúcsot ért el.

A németországi gazdasági hangulatindex januárban az előző havihoz képest 16,0 ponttal 26,7 pontra, 2015 júliusa óta a legmagasabb értékre emelkedett.

A piac kisebb mértékű emelkedést várt, 15,0 pontot a decemberi 10,7 pont után.

A mutató sorban a harmadik jelentősebb mértékű emelkedése volt a januári. Októberben még mínusz 22,8 ponton, novemberben pedig mínusz 2,1 ponton állt az értéke.

Az aktuális üzleti környezet megítélésének mutatója szintén jelentős mértékben, 10,4 ponttal emelkedett a decemberihez képest mínusz 9,5 pontra.

A piac csekélyebb javulást várt, mínusz 13,5 pontot a decemberi mínusz 19,9 pont után.

A mutató tavaly július óta tartózkodik negatív tartományban. Akkor mínusz 1,1 ponton állt a júniusi 7,8 pont után.

A gazdasági szereplők aktuális helyzetről és jövőbeni kilátásokról alkotott véleménye alapvetően az amerikai-kínai ellentétek rendezése felé tett jelentős előrelépés, az első fázisú megállapodás megkötésének köszönhetően javult - foglalta össze a felmérés eredményét Achim Wambach, a ZEW (Zentrum für Europäische
Wirtschaftsforschung) elnöke.

Hasonló okból javultak az euróövezet hangulati mutatói is a ZEW felmérésében.

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe januárban 14,4 ponttal 25,6 pontra emelkedett az előző hónaphoz képest, 2018 februári 29,3 pont óta a legmagasabbra.

A piac csökkenést, 5,5 pontot várt januárra a decemberi 11,2 pont után. Decemberben a piac mínusz 17,7 pontot várt az októberi mínusz 1,0 pont után.

Az eruóövezeti gazdasági hangulatindex a 2018 júniusi mínusz 12,6 pont óta - egy hónap, az áprilisi plusz 4,5 pont kivételével - októberig negatív tartományban tartózkodott.

Az aktuális helyzet megítélése is javult az euróövezetre vonatkozóan: a mutató januárra a decemberihez képest 4,8 ponttal mínusz 9,9 pontra emelkedett.
https://www.zew.de/en/presse/pressearchiv/erwartungen-steigen-erneut-stark-an/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!