A Közel-Kelet első jelentős természettudományi múzeuma nyílt meg Tel-Avivban

IT/Tudomány, 2018.07.02

A világ minden tájáról származó növény- és állatfajok 5,5 millió példányát mutatja be a hétfőn Tel-Avivban megnyílt Steinhardt Természettudományi Múzeum, hangsúlyozva a Szentföld és a Közel-Kelet sajátos élővilágát - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A Tel-Avivban, az egyetemi negyedben felépített múzeum az evolúció elméletének hangsúlyozásával is szolgálja a tudományos ismeretterjesztést, noha az intézményben bemutatott tanok ellentmondásba kerülhetnek a szélsőségesen vallásosok vélekedésével a világ teremtéséről - írja a hírportál.

A Noé bárkájára emlékeztető, és negyvenmillió dollárba (több mint 11 milliárd forintba) került intézmény nagyrészt Michael Steinhardt amerikai zsidó milliárdosnak, Izrael egyik legnagyobb adományozójának a jóvoltából épülhetett meg. Steinhardt arról is ismert, hogy egzotikus állatokat tart Manhattan északi részén lévő birtokán.

A Közel-Kelet egyetlen jelentős természettudományi múzeumának célja a környezettudatosság növelése, a három szárazföld (Európa, Ázsia és Afrika) határán fekvő Izrael ökológiai sokszínűségének bemutatása, és a figyelem ráirányítása a modern fejlődés okozta pusztításra.

Az ötemeletes épület majdnem 10 ezer négyzetméteres terében kilenc kiállítóhelyet alakítottak ki, és a színfalak mögött tizenkét kutatólaboratóriumot is berendeztek. A látogatók 76 vásznon hatvan filmet is megtekinthetnek.

Hatalmas föld alatti parkoló várja a kocsival érkezőket, majd a bejáratnál kitömött madarak fogadják a belépőket. Ezzel a fogadtatással a költözőmadarak Izraelben évente megfigyelhető, Európából Afrikába, majd vissza történő áthaladására emlékeztetnek, utalva a térség kontinensek közötti sajátos összekötő szerepére.

Az épületben különlegességek is helyet kaptak, köztük az utolsó, 1916-ben megölt szíriai medve, s az 1911-ben lelőtt utolsó ázsiai gepárd. Kitömve került a múzeumba az utolsó izraeli krokodil is, pedig az egyik, a Karmel-hegy déli nyúlványánál a Földközi-tengerbe tartó folyót máig Krokodil-folyónak nevezik az egykor nagy tömegben ott élt állatokra emlékeztetve. Az ország területéről kihalt állatok a helyi élőhelyek pusztulására figyelmeztetik a vendégeket.

Földrajzi fekvése okán Izraelnek rendkívül sokszínű az állat- és növényvilága, egymástól teljesen eltérő élővilágú tengereiben - a Földközi-tengerben, a Vörös-tengerben, a Holt-tengerben, illetve az olykor tengernek nevezett Galileai-tóban - gyökeresen más állatok és növények élnek. A sivatagban, az oázisokban, illetve a mediterrán éghajlaton is teljesen eltérő az állat- és növényvilág.

Ezért például háromféle sün él néha egymás mellett az országban, gyakran a városok utcáin is, miközben Európában csak egy fajuk honos - hangsúlyozta a különleges adottságokat a The Times of Israel című angol nyelvű újságnak Tamar Dajan, a múzeum igazgatónője.

A múzeumot 1961-ben kezdték el tervezni, s eleinte csak a régebbi gyűjtemények megőrzését tűzték ki célul. Az új, nagyszabású, a világ nagyvárosaiban található hasonló múzeumokkal versengő koncepció kidolgozása után is húsz évig tartottak a munkálatok, és ennek nemcsak pénzügy okai voltak, hanem az is, hogy az evolúció elmélete Izraelben sokak számára a zsidó tradícióba ütköző vallási kérdést jelent.

Az ultraortodox hívők jelentős része elutasítja az élővilág fejlődésének, alakulásának elméletét, mert szigorúan, szó szerint értelmezik a Biblia teremtéstörténetét. Ezért Darwin 19. században megalkotott, és azóta uralkodóvá vált tudományos elméletét nem tanítják állami finanszírozású iskoláikban, amelyek az izraeli iskolák 23 százalékát teszik ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!