A szoftverek vásárlását nem szabad elkapkodni

IT/Tudomány, 2023.05.27

Ha szoftvereket akarunk vásárolni, ma már igazán könnyű dolgunk van.

Tárgyalás Nem kell személyesen felkeresni egy informatikai boltot, hanem otthonunk kényelméből is elkezdhetjük a böngészést. Ennek azonban veszélyei is vannak, például könnyedén belefuthatunk illegális, “szürkezónás” termékkulcsokba.

Ha Windows Server, akkor még a szokásosnál is fontosabb a forrás

Természetesen minden esetben fontos, hogy ne olyan szoftvert vegyünk, ami biztonsági kockázatokat rejt magában, de vannak olyan programok, amelyek több számítógépre, egy teljes hálózatra hatással vannak. Szerencsére van megoldás, például a Szoftver24.hu Windows Server termékeit nyugodtan választhatjuk.

Persze tudjuk, hogy elsőre csábítóak lehetnek az olcsóbb (sőt, néhány esetben ingyenes) megoldások, főleg vállalati környezetben, ahol sokkal több és/vagy komolyabb szoftverekre van szükség, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az útvonal gyakran csak további költségeket termel. Ez pedig azért lehet, mert a szürkezónás vagy illegális szoftverek sokkal rosszabbul teljesítenek, mint a legálisak. Rengeteg biztonsági kockázatot rejtenek magukban, nem tudhatjuk biztosra, hogy valóban azt kapjuk, amit megrendeltünk.

A Windows Server esetében pedig sokkal többről van szó, mint egy darab számítógépről. Egy komplett hálózat működtetése van rábízva. Ez azt jelenti, hogy minden egyes gép, amivel rácsatlakozunk, veszélyben lehet, ha maga a Windows Server szoftvert nem a megfelelő forrásból szereztük be.

Milyen veszélyekkel találkozhatunk?

Az interneten számtalan kártevő van, amelyek jelenlétét sokszor észre sem veszünk, néhány pedig azonnal felhívja magára a figyelmet, ha megjelent a gépünkön. Az egyik legveszélyesebb az, amelyik “csendben” működik a háttérben, és folyamatosan gyűjti a tevékenységünkről az adatokat. Ezek általában lehetnek jelszavak, céges dokumentumok, de akár a levelezésünket és a bankkártya adatainkat is lementhetik. Mondanunk sem kell, hogy ez milyen károkkal járhat, ha illetéktelen kezekbe kerül.

Egy cég életében akár az egész működést veszélyeztetheti egy ilyen kártevő, mivel az érzékeny, ügyfelekről készült adatokat is megszerezheti így bárki, aminek a helyrehozatala akár milliókba is kerülhet.

A tájékozódás fontos minden vásárlás előtt

Az internetnek szerencsére nem csak árnyoldala van, sőt. Ma már szinte minden információt elérhetünk pár kattintás alatt, ami azt jelenti, hogy egy adott termékről vagy oldalról szinte azonnal tájékozódhatunk, vásárlói véleményeket is olvashatunk, hogy biztosan ne érjen minket kellemetlen meglepetés.

A Windows Server programok nem a legegyszerűbb szoftverek közé tartoznak, pláne, ha a mindennapos kezelésükről van szó, így érdemes már a vásárlás során szakértővel felvenni a kapcsolatot, hogy mégis melyik verziót ajánlja a mi igényeinkre.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!