A Telekom teljesen kivezeti, a Yettel megkezdi a 3G hálózat lekapcsolását

IT/Tudomány, 2022.06.23

Az összes mobilszolgáltató lekapcsolja vagy megkezdi az elavultnak számító 3G hálózat kivezetését, ezért akinek csak 3G képes mobiltelefonja van, érdemes elgondolkoznia a cserén.

Nokia E72 A 3G technológiáról

A 3G technológiának már a bevezetésekor is ismertek voltak a korlátai, mára azonban elavulttá vált, így szükséges a megszüntetése, annál is inkább mivel a jelenleg elfoglalt frekvenciákat modernebb és fenntarthatóbban üzemeltethető sávoknak szeretnék átadni a szolgáltatók. A Yettel például 2022 júliusában kezdi meg a 3G kivezetését, első körben a 900 MHz-es frekvenciasávban, aminek a ritkábban lakott, vagy lakott területen kívüli térségben lesz tapasztalható hatása. A 3G 2100 MHz-es kivezetését a Yettel az idei év végéig, illetve 2023-ban szakaszosan tervezi kivitelezni. A szolgáltató Baranya megye, illetve a Balaton környékén egyes településeken már lekapcsolta a 3G hálózatát, annak érdekében, hogy tapasztalatokat gyűjtsön az országos kikapcsolásra vonatkozóan, amelyről értesítette az érintett ügyfeleket is. Az előfizetők az első értesítést 3 hónappal a lelapcsolás előtt kapták meg, majd a kivitelezést megelőző napokban is tájékoztatták az ügyfeleket a változásról.   

Mi a helyzet a 2G-vel?

Ahogyan a többi szolgáltató, úgy a Yettel sem tervezi a 2G hálózat kivezetését egyelőre, jelenleg ez nincs napirenden.

Mennyien használnak csak 3G képes mobiltelefont?

A Yettel tájékoztatása szerint mindössze 7%-os azon ügyfeleik száma, akik maximum 3G képes mobiltelefont használnak, nekik lenne szükséges a mobiltelefon csere, amelyet az állam is támogat. 2022. február 24-től ugyanis 20.000 Ft készüléktámogatási kedvezményt vehetnek igénybe azok a mobiltelefon használók, akiknek a telefonja maximum 3G vagy 2G képes. Azt azonban fontos tudni, hogy a régi, beszámítandó telefonnak használatban kellett lennie, tehát évek óta a fiókban porosodó készülék a kedvezmény igénybevételére nem alkalmas. A jogosultságot a mobilcsere.nffku.hu címen lehet ellenőrizni ügyfélkapus belépést követően. A leginkább azok fogják megérezni a 3G hálózat megszüntetését, akiknek maximum 3G képes telefonjuk van, ugyanis a készülékük csak a 2G-t fogja használni internetezésre.  

Mit tapasztalhatunk a lekapcsolás után?

Amennyiben valaki egy maximum 3G képes telefonnal rendelkezik, a kivezetést követően a hanghívások esetében nem fog változást tapasztalni, ugyanis a készülék a 2G technológiát fogja erre a célra használni. A Yettel 2G lefedettsége például meghaladja a 3G-t. Az internetezéssel azonban teljesen más a helyzet, hiszen a 3G kivezetését követően a 3G-s telefonok csak a 2G netes képességeit tudják majd igénybe venni, ami sokkal lassabb.  

Összességében tehát annak a felhasználónak van leginkább tennivalója, aki maximum 3G képes készülékkel rendelkezik és az internetet is sűrűn használja készülékén.  

Hogyan ellenőrizhetem mobiltelefonom hálózati képeeségeit?

Minden készüléken más lehet, de az alábbi menüpontot érdemes ellőrizni:

Beállítások-->Kapcsolatok-->Mobilhálózatok-->Hálózati mód

A lekapcsolási folyamatban egyébként a Magyar Telekom jár legelőrébb, ők június 30-ig teljes mértékben kivezetik 3G-hálózataikat.

(Webrádió)

Címkék

3G lekapcsolás 3G kivezetés Telekom Yettel
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!