A Jagelló-ház történelmét kutatják az Oxfordi Egyetem történészei

IT/Tudomány, 2014.10.31

Nagyszabású kutatást kezdtek a Jagelló-házról az Oxfordi Egyetem történészei, az 1,4 millió euróba kerülő projekt egyebek között mint nemzetközi politikai jelenséget vizsgálja a Jagelló-házat. A mintegy 431 millió forintnak megfelelő támogatás az egyik legmagasabb összeg, amelyet eddig Közép-Európa történetét vizsgáló projektre költöttek az egyetemen.

Az ötévesre tervezett Jagellók: Dinasztia, emlékezés és identitás Közép-Európában (Jagiellonians: Dynasty, Memory and Identity in Central Europe) elnevezésű projektet az Európai Kutatási Tanács (ERC)finanszírozza. A hat tudósból álló csapat külön kötetekben tervezi eredményeit megjelentetni, illetve tudományos konferencia is lesz, az elsőt az Egyesült Királyságban, amely a közép-európai uralkodócsaláddal foglalkozna.

"A kutatás célja, hogy jobban megértsük a korszak uralkodói dinasztiáinak működését" - nyilatkozta Natalia Nowakowska, a projekt vezetője.

A kutatás ki fog térni arra is, hogy hogyan emlékeznek ma a Jagellókra Közép-Európa egyes országaiban, illetve hogy az uralkodócsalád milyen szerepet játszott a különböző nemzeti identitások alakulásában. A család tagjai egykor 14 mai európai állam területén uralkodtak.

"Lényegében azt akarjuk a Jagellók vizsgálatán keresztül megérteni, hogy mi is Közép-Európa. Ez a kérdés ugyanolyan lényeges most, mint amilyen mindig is volt" - magyarázta a történész.

A projekt egyik újdonsága, hogy a Jagelló-házat mint nemzetközi politikai jelenséget vizsgálja, nem pedig különálló országok elszigetelt történetén keresztül közelít az uralkodócsaládhoz.

"A Jagellók kozmopoliták voltak, és kérdéseket vetettek fel az európai határokkal és identitással kapcsolatban: ebből a szempontból a dinasztia napjainkban is érdekes" - mondta Nowakowska.

A Jagelló-ház 1386-ban kezdett felemelkedni, amikor a Litván Nagyfejedelemség uralkodója, a pogány Jogaila (lengyelül Jagiello) összeházasodott Lengyelország 12 éves királynőjével, Anjou Hedviggel, I. Nagy Lajos lengyel-magyar király lányával. Jogaila megkeresztelkedett, utódai pedig Lengyelország, Csehország és Magyarország uralkodóivá váltak. A Jagelló-ház cseh-magyar ága II. Lajos király mohácsi elestével halt ki.

Forrás: http://www.ox.ac.uk/news/2014-10-30-major-new-history-project-will-investigate-tudors-central-europe
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!