Asztúria hercegnője-díj - Michael J. Sandel amerikai filozófust díjazták társadalomtudományok kategóriában

IT/Tudomány, 2018.05.30

Michael J. Sandel amerikai filozófus nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat társadalomtudományok kategóriában - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

A zsűri méltatásában az egyik legjelentősebb kortárs gondolkodónak nevezte a Harvard Egyetem 65 éves politikafilozófia tanárát, akit 16 ország 34 jelöltje közül választottak ki ebben az évben.

A társadalomtudományok kategória díját tavaly Karen Armstrong brit vallástörténész kapta, előtte pedig Mary Beard brit történész vehette át.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Martin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humán tudományok kategória, az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány pedig a nemzetközi együttműködés kategória nyertese.

A sport kategóriában az olasz Reinhold Messner és a lengyel Krzysztof Wielicki hegymászókat ismerték el, irodalom kategóriában pedig Fred Vargas francia írónőt.

A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!