Asztúria hercegnője-díj - Svéd biológus a tudományos kutatás és technológia kategória nyertese

IT/Tudomány, 2018.06.07

Svante Pääbo svéd biológus nyerte idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat tudományos kutatás és technológia kategóriában.

"Felfedezései köteleznek minket fajunk történetének átírására" - írta méltatásában a zsűri Pääboról, aki az ősi DNS kutatásának úttörője. A 63 éves svéd kutató a lipcsei egyetem evolúciós molekuláris biológia professzora, 1997 óta a neves Max Planck Evolúciós Antrolpológia Intézet igazgatója, a paleogenetika egyik alapítója. Ő vezette a neandervölgyi ősember genomjának szekvenálását, a kutatás nyomán azonosságot találtak a mai modern ember genomjaival, amely óriási tudományos áttörést jelent.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták, 2007-ben az amerikai Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Svante Pääbót 17 ország 38 jelöltje közül választotta egyhangú döntéssel a zsűri.

Tavaly ugyanezt az elismerést a gravitációs hullámok létezését bizonyító kutatói csapat, Rainer Weiss, Kip S. Thorne és Barry C. Barish amerikai fizikusok és az általuk alapított LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) Tudományos Együttműködés kapta.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humán tudományok kategória, az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány a nemzetközi együttműködés kategória nyertese.

A sport kategóriában az olasz Reinhold Messner és a lengyel Krzysztof Wielicki hegymászókat ismerték el, irodalom kategóriában Fred Vargas francia írónőt, társadalomtudományok kategóriában pedig Michael J. Sandel amerikai filozófust.

A kitüntetettek egy Joan Miró tervezte szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!