Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Asztúria hercegnője-díj - Karen Armstrong brit vallástörténészt díjazták társadalomtudományok kategóriában

IT/Tudomány, 2017.05.31

Karen Armstrong brit vallástörténész nyerte el idén a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat a társadalomtudományok kategóriában - jelentette be döntését a zsűri szerdán Ovideóban.

Ebben az évben a zsűri 24 jelölt közül választotta ki a brit "gondolkodót és kutatót", aki egyike a világ legnagyobb szaktekintélyeinek a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás ismeretében, összehasonlító tanulmányozásában.

Karen Armstrong kitűnik történelmi elemzéseinek mélységével, óriási bibliográfiai és kutatói munkájával, valamint aktív elkötelezettségével az együttérzés, a béke, a szolidaritás morális üzenetének terjesztésében - indokolta döntését a zsűri, megjegyezve, hogy emellett a brit kutató több nemzetközi intézményben is szerepet vállal.

A döntéshozók kiemelték annak a jelentőségét, hogy a vallások tanulmányozása segít megérteni a mai társadalmat és világot.

A 72 éves Karen Armstrong eredetileg nem tudományos pályára készült. Tizennyolc évesen katolikus apáca lett, de hét év után kilépett a rendből és összehasonlító irodalmat tanult az Oxfordi Egyetemen.

Miután lediplomázott, egy lányiskolában tanított, majd 1984-ben dokumentumfilmet készített Szent Pál életéről. Ez a munka volt számára sorsfordító, ezután kezdett a vallások tanulmányozásával foglalkozni.

Munkásságát eddig több mint 20 könyve őrzi, nem egy közülük bestseller lett, amelyeket a világ 45 nyelvére fordítottak már le, több magyarul is elérhető (Isten története, Jeruzsálem, Mohamed, Az iszlám rövid története, Buddha).

Karen Armstrong tagja az ENSZ Civilizációk Szövetsége elnevezésű szervezetének.

A társadalomtudományok kategória díját tavaly Mary Beard brit történész, a Cambridge-i Egyetem klasszikafilológia-professzora kapta, egy évvel korábban pedig Esther Duflo francia közgazdász vehette át.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet tavaly előtt módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

A kitüntetést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehet át az ünnepélyes gálán októberben Oviedóban.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!