Az Európai Űrügynökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös sajtóeseményt rendezett a Hungarian Incentive Scheme időszak lezárásaként

IT/Tudomány, 2024.05.31

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium ma közösen tartottak sajtóeseményt a Hungarian Incentive Scheme időszakának lezárása alkalmából. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1-nek elmondta: Magyarország tagsága az Európai Űrügynökségben 2015 óta igazi sikertörténet.

A tárca tájékoztatása szerint az eseményen beszédet mondott még Geraldine Naja, az ESA versenyképességi igazgatója.

Ferencz Orsolya hangsúlyozta, hogy a Hungarian Incentive Scheme pályázati rendszere, amely által a magyar űrszektor fokozatosan ismerkedhetett meg az ESA adta lehetőségek kulcsszerepet játszottak abban, hogy a magyar űrszektor gyorsabban fejlődjön, versenyképesebb, és felkészült legyen a jövőbeli ESA programokra.

A miniszteri biztos az M1-nek elmondta: mióta a Külgazdasági és Külügyminisztérium átvette az űrszektor irányítását 2018-ban, jelentősen javult a magyar partnerek hatékonysága; a befizetett hozzájárulás arányában a földrajzi alapú visszatérítés (geo-return) Magyarországon az egyik legmagasabb a régióban.

Az ESA-ban regisztrált magyar partnerek - vállalkozások, kutatóintézetek, egyetemek - száma 168-ra nőtt a 2017-2018-as 63-hoz képest és a magyar partnerek részt vehettek az olyan nagy programokban, mint a Jupiter misszió vagy a Merkur-kutató űrszonda, továbbá hozzáférhetnek az űrügynökség forrásaihoz - fűzte hozzá.

A magyar űrstratégia egyik alappillére az ESA-val való kapcsolat és az űrügynökség Magyarország hivatalos partnere a Hunor nemzeti űrhajósprogramban - közölte a miniszteri biztos.

Geraldine Naja kiemelte, hogy Magyarország űrkutatás terén való fejlődése jelentősen javult, ebben kiemelkedően fontos szerepet játszott az ESA és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti kiváló együttműködés.

A 2019-es miniszteri ESA tanács jelentős növekedést hozott Magyarország számára. Míg 2015-ben csak 24 regisztrált magyar űrhöz kötődő entitás létezett, addig 2023-ra ezek száma 168-ra emelkedett. Az igazgatónő kiemelte, hogy a HUNOR űrhajósprogram hatalmas lehetőséget jelent az ország számára a jövőben, amely az ESA-val közös együttműködésben valósul meg. Külön megköszönte Ferencz Orsolyának a sikeres közös munkát.

Az ESA és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti együttműködés eredményei jól mutatják, hogy a szoros kooperáció és közös munka révén Magyarország jelentősen képes volt növelni az űrszektorban tevékenykedő szereplők versenyképességét, és előkészíteni az utat a további sikeres programok számára - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!