Az őserdők irtása súlyosbította az ausztrál bozóttüzek hatását

IT/Tudomány, 2020.05.07

(MTI/Hszinhua/dpa) - Az ausztrál őserdőkben folyó erdőirtás súlyosbította a kontinensen pusztító bozóttüzek hatását - ezt állapította meg egy új kutatás, amelyet szerdán publikáltak.

Ausztráliában rendszeresen pusztítanak bozóttüzek, de mivel ez a növénytakaró gyorsan képes a regenerálódásra, ez mérsékli a károkat. A legutóbbi tűzben azonban az úgynevezett nedves erők is lángra kaptak, amelyek eddig gátolták a tűz továbbterjedését.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a Macquarie Egyetem, a Queenslandi Egyetem és a Természetvédelmi Társaság kutatóiból álló csoport szerint a fakitermelés után maradt vágástéri apadék nagy területen terhelte meg a talajt, és a nedves erdők ökológiájának megváltozása is növelte a tűz kockázatát.

James Watson professzor, a kutatócsoport tagja kiemelte, hogy az erdőirtás fokozta az erdők kiszáradását és csökkentette az erdők magasságát. "A favágás akár 450 tonna éghető anyagot hagyhat hektáronként a talaj közelében. Ez pedig hihetetlenül veszélyes fahulladék-mennyiség a szezonálisan száraz vidéken" - mondta a Queenslandi Egyetem professzora.

A kutatók Ausztrália történelmi és jelenlegi földhasználatát vizsgálták a tűzvésszel kapcsolatban, ami az ország történetének legsúlyosabb természeti tűzkatasztrófája volt: tavaly szeptembertől idén márciusig legalább 34 ember halálát okozta, a becslések szerint 18,6 millió hektárnyi bozótos vidéket perzselt fel és akár egymillió állat is elpusztulhatott.

A Nature Ecology & Evolution folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, David Lindenmayer, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa szerint a hatóságok közbe tudnának lépni, hogy ilyen súlyos tűzvészek ne pusztítsanak a jövőben. "Az első, hogy megakadályozzák a nedves erdőkben történő fakitermelést, különösen a városok környékén. Az erdők széttagoltságát is csökkenteni kell azzal, hogy újratelepítik a kiirtott erdőket" - magyarázta a kutató.

A tanulmány hangsúlyozta, hogy az erdőirtást mindenhol be kell szüntetni, ahol az az emberek biztonságát fenyegeti. Fakitermelést véleményük szerint csak faültetvényeken szabad folytatni, és nem az őshonos erdőkben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!