Egy hónap múlva felújítás miatt bezár a fővárosi Planetárium

IT/Tudomány, 2017.05.18

Egy hónap múlva felújítás miatt hosszabb időre bezár a fővárosi Planetárium; a Népligetben lévő intézmény utolsó nyitva tartási napja június 17. lesz.

Piróth Eszter, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában felidézte, hogy tavaly egy heves vihar nyomán olyan súlyos károk keletkeztek az épületben, hogy már nem volt biztonságos, ezért másfél hónapra bezárták. Ekkor a balesetveszélyt sikerült elhárítani, működőképessé vált a Planetárium, de a tető szigetelésére nem volt lehetőség, az esővíz ugyanúgy befolyik az épületbe.

Mint megjegyezte, a problémát az okozza, hogy az 1977 augusztusában átadott épületben a kupola körül található lapos tető megfogja a vizet. Nagy esőzések idején, ami az elmúlt években gyakoribbá vált, ez súlyos beázásokat okoz.

Elmondta, hogy 1996-ban már egyszer szigetelték a tetőt, akkor nyitva tartás mellett, ez azonban nem volt megfelelő megoldás. A tetőszigetelés most várhatóan az év végéig megtörténik.

Utalt azonban arra, hogy az ikonikus épületnek teljes felújításra, belső korszerűsítésre lenne szüksége. Ez másfél-két esztendőt venne igénybe.

Hozzátette, hogy a Planetáriumot - amely 81 százalékban a TIT, 19 százalékban a magyar állam tulajdona - évente 100-120 ezer fő látogatja. Az elmúlt évben, amikor másfél hónapig zárva volt az intézmény, 80 ezer vendéget fogadtak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!