Elkezdődött a Bükki Csillagda építése

IT/Tudomány, 2020.04.23

    Budapest, 2020. április 23., csütörtök (MTI) -  Elkezdődött a Bükki Csillagda építése, a répáshutai beruházást a tervek szerint 2021 második felében adják át a nagyközönségnek - közölte a Bükki Nemzeti Park csütörtökön az MTI-vel.

A Bükki Csillagda Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, az interaktív projekt szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt világába. Az épület csaknem 700 négyzetméternyi alapterületen várja majd a vendégeket - olvasható a közleményben.

A beruházást 2018 elején jelentette be Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Répáshután. Akkor elhangzott: a 990 millió forintból megvalósuló látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb csillagászati bemutató tere lesz, amely a remélt hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként és szakmai szempontból nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Az épületben a több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóp is helyet kap, amely tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteoritgyűjtemény is látható lesz az intézményben. A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!