Hat milliárd forintos keretösszeggel indul a Research Grant Hungary program

IT/Tudomány, 2024.05.31

Hat milliárd forintos keretösszeggel indítja el a kormány a Research Grant Hungary programot, amely ösztönzi a nemzetközi tudományos élmezőnybe tartozó külföldi és külföldön dolgozó magyar kutatókat, hogy projektjeiket Magyarországon valósítsák meg - erről Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszélt a HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programjának friss eredményeit bemutató pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a Research Grant Hungary program előfutárának tekinthető a HUN-REN programja, amely Magyarországra hozott hét külföldön sikeres fiatal kutatót.

Csák János beszámolt a tavaly a kormány által jóváhagyott Neumann János Program eredményeiről. A Research Grant Hungary programról kiemelte: "kinyitjuk az ajtót és föltesszük a lécet".

Feltesszük a lécet minőségi értelemben a saját intézményeink, egyetemeink, kutatóintézeteink előtt és azok előtt a tudósok előtt, akik Magyarországon dolgozni szeretnének - tette hozzá.

Csák János kiemelte, a 2024-től 2029-ig szóló programban műhelyteremtő, iskolateremtő személyiségeket, elismert kutatókat és fiatalokat is keresnek.

Szerinte a cél az, hogy 2030-ra egymillió emberre 9000 kutató jusson Magyarországon, és hazánk a 27 ország közül az első tízbe kerüljön innovátorként is.

Kitért arra, hogy jelenleg a népesség 3 százaléka tanul felsőoktatásban, a hallgatók 13 százaléka külföldi. Ezt a számot szeretnénk felemelni 25 százalékra - mondta a miniszter, hozzátéve: ehhez fel kell venni 3-4 ezer oktatót is.

Kitért a HU-rizont program céljaira is, amelyben 8 milliárd forintot fordítanak arra, hogy a magyar kutatók nemzetközi együttműködését segítsék. Kiemelte: céljuk, hogy Magyarország tudásplatform is legyen.

Köszönetet mondott a programon dolgozók munkájáért, kiemelve a jelenlévő Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkárnak, Gulyás Balázsnak, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnökénak és Jakab Rolandnak, a HUN-REN Központ vezérigazgatójának szerepét.

Gulyás Balázs kiemelte: a cél megvalósításának, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztés és innováció terén Európa és a világ élvonalába tartozzon, egyik fontos eleme a Neumann János Program, amely keretet szab és irányt mutat a következő években a magyar kutatás-fejlesztés és innováció folyamatainak, rendszerének, ökoszisztémájának. Ezen folyamatokban a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat a vezérhajó szerepét kívánja betölteni - hangsúlyozta.

Elmondta: ezen folyamat egyik első állomása volt, hogy a HUN-REN egy hazahívó és külföldi kutatókat toborzó pályázati rendszert írt ki, amelynek keretében hét fiatal, kiemelkedő teljesítményű kutató jött Magyarországra, alapított kutatócsoportot, folytat kutatásokat olyan területeken, mint a genomika, a földtudományok vagy az orvostudományi és gyógyszerkutatások. A sajtótájékoztatón Róna Gergely, a Természettudományi Kutatóközpont molekuláris biológusa a HUN-REN hazahívó programjában szerzett tapasztalatairól számolt be.

Gulyás Balázs kiemelte: a magyar kutatási rendszer vonzó a kutatók számára. De mutatja a rendszer értékességét az is, hogy világhírű kutatók, tudósok, tudományszervezők álltak mellénk - tette hozzá.

Bemutatta az eseményen megjelent David P. Goldman közgazdászt, amerikai gazdaságstratégát, Sierd Cloetingh geofizikust, az Academia Europaea korábbi elnökét és Christer Halldint, a radiokémia professzorát, a svédországi Karolinska Institute PET Központjának igazgatóját, aki gyógyszerfejlesztésben két évtizede dolgozik magyarokkal. A kutatók beszámoltak magyarországi kutatásairól és tapasztalatairól a hazai tudományos közösséggel.

Jakab Roland, a HUN-REN Központ vezérigazgatója köszönetet mondott azért, hogy a Research Grant Hungary pályázat elindításával a kormányzat a HUN-REN hazahívó és toborzó kezdeményezése mellé állt. A kutató hálózat pedig szakmai otthont és kapcsolódást biztosít a hazai kutatóknak az újonnan felálló kutatócsoportokhoz - mondta, hozzátéve: folyamatban van a HUN-REN Központ szolgáltató és támogató funkcióinak megerősítése, amely a kutatói munka hatékonyságát segíti.

Kiemelte: az elmúlt évben a legrangosabb Nature és Science folyóiratokban legalább 105, a PNAS-ben 4, a PLOS-ban 5, a CellPress-ben szintén 4 közlemény jelent meg a HUN-REN-es kutatók tollából. Ezt erősítjük tovább az új pályázati lehetőséggel, értékes nemzetközi tudás és tapasztalat érkezik haza - tette hozzá.

"A HUN-REN a szervezeti eszközeivel is megbecsüli ezeket a kutatókat, hiszen ők és kutatóhelyeik intenzíven hozzá tudnak járulni a gazdasági és társadalmi innovációhoz" - mondta.

Hangsúlyozta: a megvalósuló kutatások eredményei fellendíthetnek tudásintenzív iparágakat Magyarországon. A HUN-REN támogatja a teljes innovációs értéklánc megvalósulását, amely hozzájárul az ország felemelkedéséhez és versenyképességének növeléséhez - mondta.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!