TV műsor

Hungarológiai konferencia kezdődött Poznanban

IT/Tudomány, 2017.11.30

Lengyel és magyar nyelvészek, irodalomtörténészek és történészek részvételével kétnapos hungarológiai konferencia kezdődött csütörtökön a lengyelországi Poznanban a magyar szak megalapításának 25. évfordulója alkalmából.

Az ünnepi megnyitón Koutny Ilona nyelvészprofesszor, a poznani Mickiewicz Egyetem Finnugor Filológiai Intézetének vezetője foglalta össze a magyar szak negyedszázados történetét.

Előadásokat tartanak a poznani egyetem munkatársai mellett a krakkói Jagelló Egyetem és a Varsói Egyetem magyar szakjain előadó tanárok, köztük Gizinska Csilla irodalomtörténész, a varsói magyar tanszék vezetője. A meghívottak között vannak az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói, a Balassi Intézet kutatói, felszólalnak beregszászi és nagyváradi kutatók is.

A versformában írt kortárs drámáról tart előadást Visky András erdélyi magyar író, drámaíró és egyetemi tanár, az 1848-as magyar szabadságharcban való lengyel részvétel egyik fejezetét ismerteti Kovács István történész és író, az MTA munkatársa, volt krakkói magyar főkonzul.

A konferencia kísérőrendezvényeként csütörtök este három fiatal magyar szerzővel, Potozky Lászlóval, Ferencz Mónikával és Zilahi Annával szerveznek pódiumbeszélgetést.

A nyelvészetre fókuszáló poznani magyar szak 1992 októberében alakult meg a három lengyelországi hungarológiai szak közül a legfiatalabbként.

A kezdeményezés 1991-ben született, amikor Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet, Kovács István akkori krakkói főkonzul és Brendel János, a poznani magyar szak későbbi első vezetője az 1956-os poznani munkásfelkelés alkalmából rendezett megemlékezéseken találkoztak - olvasható a tanszék honlapján.

Fennállása során többféleképpen illesztették be a Mickiewicz Egyetem oktatási rendszerébe a magyar szakot, 2006 óta a Finnugor Filológiai Intézet keretében működik.

Az oktatói és kutatói munka mellett jelentős kiadói tevékenységet is folytat: többek között itt látott napvilágot az eddigi egyetlen magyar-lengyel tematikus szótár 2000-ben, valamint itt szerkesztik a Biblioteca Hungarica című, a lengyel-magyar kapcsolatok témáját feldolgozó könyvsorozatot is.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!