Javul a Telenor 4G beltéri hálózatának minősége a fővárosban

IT/Tudomány, 2016.12.06

A Telenor idei fejlesztéseinek eredményeként jelentősen, 47 százalékkal javul a távközlési vállalat 4G teljes beltéri lefedettsége (deep indoor coverage) és hálózatának minősége Budapesten - közölte Koller György, a távközlési vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Kifejtette: eddig a felhasználók főleg az utcán találkozhattak jó letöltési sebességgel, az épületeken belül viszont csökkent az ügyfélélmény és a hálózat sebessége. A fejlesztések eredményeként akár pincékben, vagy egy lakás szinte minden zugában is lesz mobilinternet és telefonálási lehetőség.

Elmondta: az idei fejlesztésekkel a Telenor az év eleji 37,87 százalékról október elejére 67,32 százalékra bővítette a belváros teljes beltéri 4G lefedettségét, év végére pedig az érték eléri majd a 84,9 százalékot. Ezt mintegy 450 bázisállomás bekapcsolásával valósítja meg a vállalat, 800 megahertzes sávban.

Hozzátette, hogy a lefedettség javulása a főváros teljes területén tapasztalható, a budai kerületekben azonban lassabban halad a fejlesztés, de az év végére ott is 75 százalék feletti lesz a lefedettség.

Koller György elmondta azt is, hogy a tervek szerint 2017-ben több mint 90 százalékra emelkedik a Telenor átlagos teljes beltéri lefedettsége Budapesten.

Csaba Tamás, a vállalat vezető műszaki tanácsadója a frekvenciaválasztást azzal indokolta, hogy a 800 megahertzes sáv terjedési tulajdonságai kedvezőek, a legkevesebb bázisállomással lehet lefedni az egész országot. A Telenor célja, hogy ahol ma az ügyfelek hanghívást tudnak kezdeményezni, ott elérhetővé váljon a 4G hálózat is.

Természetesen ehhez megfelelő készülékekre is szükség van - tette hozzá a szakember. A használatban lévő készülékek több mint egyharmada már 4G képes, ezen belül a negyedén elérhető a 4G+, amelyen másodpercenként 150 megabitnél (Mbps) gyorsabb letöltési sebesség is alkalmazható.

A Telenor év végére Budapesten 500 állomáson, országszerte 730 állomáson aktiválja a 4G+ technológiát, ami 200 Mbps-ot meghaladó maximális letöltési sebességet tesz lehetővé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!