Javult tavaly az EU innovációs teljesítménye, nagy a különbség a tagállamok között

IT/Tudomány, 2017.06.20

Valamelyest javult tavaly az Európai Unió innovációs teljesítménye, de az előrehaladás egyenlőtlen, továbbra is nagyok a különbségek a tagállamok között. A 2017-es eredménytáblán Magyarország a 23. helyen áll - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett friss jelentésből.

A brüsszeli testület értékelése szerint a vizsgált országok közül 15-ben nőtt az innovációs teljesítmény, azonban hangsúlyozták, hogy kiegyenlítettebb fejlődésre lenne szükség.

Az EU 28 tagállama közül idén is Svédország áll az első helyen, amelyet Dánia, Finnország, Hollandia, Nagy-Britannia és Németország követ. A legnagyobb fejlődést Litvániában, Máltán, Hollandiában, Ausztriában és Nagy-Britanniában mérték a bizottsági anyag szerint.

Az Európai Unió tagállamait négy kategóriába sorolták az innovációs teljesítményük alapján, és Szlovénia kivételével az ezredforduló után csatlakozott közép- és kelet-európai országok mindegyike a harmadik vagy a negyedik csoportba került.

Magyarország a 23. helyen áll, előtte Görögország és Szlovákia, utána pedig Lettország, Lengyelország, Horvátország, Bulgária és Románia található.

Magyarországnak 2010 és 2016 között 3,5 százalékponttal csökkent az innovációs teljesítménye az unió átlagához viszonyítva.

Dánia az emberi erőforrások és az innovációbarát környezet, Luxemburg a vonzó kutatási rendszerek és a szellemi tulajdon, Finnország a finanszírozás, Németország a vállalati beruházások, Írország a kis- és középvállalkozások, Belgium pedig az innovációs hálózatok terén ért el kiemelkedő teljesítményt.

Rámutattak továbbá: a mérsékelten innovatív országokban is működnek regionális innovációs központok, ilyen például Prága Csehországban, Pozsony Szlovákiában vagy Baszkföld Spanyolországban.

A jelentés megemlítette, hogy a következő két évben az unió innovációs teljesítménye várhatóan két százalékkal fog emelkedni.

Mint írták, globális szinten az Európai Unió felzárkózik Kanadához és az Egyesült Államokhoz, azonban elmarad Dél-Korea és Japán mögött. A nemzetközi versenytársak közül Kína mutatja a leggyorsabb előrehaladást.

"Az uniós ipar továbbra is innovatív, de még mindig elmarad a globális vezető innovátorokhoz képest. A globalizáció és a gyors technológiai változások korában az innováció továbbra is kulcsfontosságú az európai gazdaság és a polgárok jóléte szempontjából" - közölte Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!