Kiállítás és konferencia a hermetikus tradícióról Budapesten

IT/Tudomány, 2017.02.15

"Isteni bölcsesség - Isteni természet. A Rózsakeresztes Kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén" címmel nyílik kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol február 18-án, szombaton a vándortárlathoz kapcsolódóan magyar és külföldi kutatók részvételével rendeznek tudományos konferenciát a hermetikus tradícióról.

Hamvas Endre, a Gál Ferenc Főiskola adjunktusa az MTI-nek elmondta: a hermetikus tradíció pontos meghatározása nem könnyű feladat, részben azért, mert a definíciót illetően újra és újra fellángolnak a viták az eszmetörténészek körében. A terminus Frances A. Yates angol történész munkássága nyomán vert gyökeret a köztudatban.

"Azt lehet mondani, hogy a hermetikus tradíció azt a gondolkodási hagyományt jelenti, amely a Hermész Triszmegisztosz, azaz Háromszor Legnagyobb Hermész neve alatt fennmaradt különböző műveket tekinti kiindulópontjának" - fogalmazott.

A kutató szerint Hermész alakja azért fontos az európai gondolkodás történetében, mert egyrészt a legendás antik bölcset tartották az okkult tudományok egyik legfőbb tekintélyének, másrészt a hermetikus hagyomány prófétának is tekintette, aki az első ember, Ádám és utódai által közvetlenül birtokolt isteni kinyilatkoztatásokat közvetítette műveiben.

Mivel egyes elképzelések szerint az özönvíz által elpusztult kultúrát és eredeti isteni tudást Ádám egyes utódai Egyiptomban őrizték meg, az európai humanista gondolkodók tekintélyes része úgy gondolta, hogy ez a tudás az ősi egyiptomi Hermész szövegeiben él tovább - hangsúlyozta Hamvas Endre.

Ebbe a szellemi hagyományba illeszkednek azok a rózsakeresztes kiáltványok is, amelyek a kimondottan a hermetikus tradícióhoz köthető köteteket gyűjtő és tudományos alapossággal feldolgozó amszterdami Ritman Library egyedülálló vándorkiállításának állomásaként érkeznek Budapestre Calw, Bázel, London és Krakkó után. A tárlaton nem csupán a manifesztumok, hanem más rózsakeresztes művek is szerepelnek.

Hamvas Endre kiemelte: a kiállított művek szellemtörténeti hatása felbecsülhetetlen, hiszen ezek a manapság okkultnak és marginálisnak tekintett művek sokkal közvetlenebbül voltak jelen a köztudatban, és jobban befolyásolták például az újkori tudományos gondolkodás fejlődését, mint azt a közelmúltig gondolták a tudósok.

A kutató szerint a rózsakeresztes manifesztumok szerzői, akik valószínűleg tübingeni protestáns, mégpedig lutheránus körökből indultak, a világ általános megújítását tűzték ki célul. Tudományos és szellemi, vagy spirituális, végső soron tehát vallási reformokat hirdettek, amelyek a pápaság hatalmának megdöntését, az evangéliumi kereszténységhez való visszatérést tűzték ki célul.

A kiáltványok szerzői a dogmatikai viták helyett a cselekvő kereszténységet propagálták, tanításukban ezért központi szerepet játszott a gyógyítás, ami konkrétan a betegek gyógyítására is vonatkozott, de egyben spirituális értelemben is használatos volt, mint a viták által szétszabdalt keresztény egység helyreállítása - tette hozzá a tudós.

A február 20. és április 20. között látogatható kiállításhoz kapcsolódva Hermetikus reformáció címmel rendeznek tudományos konferenciát szintén az OSZK-ban. A tanácskozáson a hermetikus hagyományhoz köthető szellemi áramlatok elismert kutatói - Almási Gábor, Hamvas Endre, Szentpéteri Márton, Peter Forshaw, Esther Ritman, Fazekas Sándor, Veres Magdolna és Szőnyi György Endre - olyan gondolkodókra koncentrálnak előadásaikban, mint Johannes Reuchlin, Heinrich Khunrath, Daniel Mögling, Stephan Michelspacher, Robert Fludd, Michael Maier, Jan Amos Comenius és John Dee.

Az egész napos konferencia tiszteleg Keserű Bálint egyetemi tanár munkássága előtt is, aki iskolateremtő tevékenységével sokat tett azért, hogy megismerhető legyen a hermetikus szellemi hagyományok magyarországi, és közép-kelet európai hatása - derül ki a szervezők MTI-hez eljutatott közleményéből.

A konferenciáról és a kiállításról a kialtvanyok400.hu oldalon található bővebb információ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!