Kiss László: fontos utánkövető munka jön a TESS adatgyűjtése alapján

IT/Tudomány, 2020.08.18

A csillagos ég mintegy 75 százalékáról gyűjtött adatokat a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), az amerikai űrkutatási hivatal a NASA Naprendszeren kívüli bolygókat kutató űrszondája, ezzel elvégezte első küldetését. Az exobolygóvadász űrszonda adatgyűjtése alapján utánkövető munka következik, amit a jövő óriás űri és földi távcsöveivel végeznek a csillagászok - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

TESS négy darab "pici" kamera, "12 centis lencsés távcsövecskének" az összerakott szondája, ami a Föld-Hold rendszer körül kering egy olyan pályán, amihez még csak üzemanyagara sincs szükség - magyarázta Kiss László csillagász a műsorban. Az űrszonda négy kamerájával vizsgálja a csillagos ég egy-egy szeletét, amelyeket szektoroknak neveznek.

A 2018-ban felbocsátott űrszonda adatgyűjtése során 5 tizedes pontossággal írja le minden egyes lefényképezett csillag fényességét - mondta el a csillagász. Az expedíció során a csillagok elhalványulása alapján következtetnek a környezetükben keringő égitestekre. A csillagász szerint a közeli fényes csillagok exobolygói azért érdekesek, mert könnyű óriás távcsövekkel megvizsgálni a felszíni viszonyaikat, a légkörüket, hogy van-e esetleg bioszférájuk.

Az űrszonda kétéves missziója során, amit július 4-én fejezett be, 66 új exobolygót, vagyis naprendszerünkön kívüli planétát, valamint majdnem 2100 exobolygójelöltet fedezett fel.

A TESS eddigi felfedezései közül az egyik legjelentősebb egy Földnél alig nagyobb planéta, a TOI 700 d, amely a csillaga körüli lakható övezetben kering, a Földtől mindössze 100 fényévnyire. Ennek kapcsán a csillagász úgy fogalmazott: a TOI 700 egy olyan exobolygó, ami "relative" unokatestvére a Földünknek, ezért az objektumot óriástávcsövekkel érdemes lesz megvizsgálni.

Kiss László a hazafelé tartó japán űrszonda, a Hajabusza-2 kapcsán elmondta: a Ryugu kisbolygóra küldött kutatórobot eredeti küldetését követően rájöttek a japánok, hogy az űrszonda üzemanyagának a fele még meg van, ezért kijelöltek számára további két olyan kisbolygót, amit meglátogathat hazatérése előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!