Kivételes bizánci mozaikpadlót találtak Jeruzsálem óvárosában

IT/Tudomány, 2017.08.23

Hatodik századból származó, görög feliratos bizánci mozaikpadlót azonosítottak Jeruzsálem óvárosának damaszkuszi kapujánál a régészek - jelentette a Háárec című újság honlapja szerdán.

A kábelek lefektetése előtt végzett ásatáson csodálatos módon épségben előbukkant görög feliratos mozaik egy keresztény zarándokokat elszállásoló korabeli luxusszálloda padlóját díszíthette 1500 évvel ezelőtt.

"Legkegyesebb Jusztinianosz Flaviosz császárunk idején, valamint a legistenfélőbb pap és apát, Konsztantinosz idején építették és emelték ezt az épületet, a tizennegyedik indikcióban"- áll a szövegben.

Leah Di Segni, a Jeruzsálemi Héber Egyetem tudósa, a görög feliratok szakértője szerint az indikció az évek adófizetés céljából történő számlálásának ősi módja volt, amely alapján a szöveg az i. sz. 550-et vagy 551-et jelöli.

Segni és David Gellman, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) ásatási igazgatója szerint keresztény zarándokokat elszállásoló előkelő egykori hotel padlójának lehetett része a mozaikfelirat. Az i.sz. 483-tól 565-ig élő Jusztinianosz császár idején vette fel a római birodalom a keresztény vallást, és a császár a Cion-hegyre egy hatalmas, Szűz Máriának szentelt templomot emeltetett, amelyet Theotokosz új templomának vagy Nea-templomnak hívtak.

A hatalmas templomhoz kórház, kolostor és szálláshely is tartozott, és Konsztantinosznak nevezték az apátját, akit a mozaik is megemlít. A Nea-templom annyira fontosnak számított, hogy még a hatodik századi, az ősi Jeruzsálemet ábrázoló Madaba-térkép mozaikján is látható a jobb felső sarokban.

A templom súlyosan megsérült a 614-es perzsa invázió idején, de köveinek egy részét 1970-ben egy ásatás feltárta. A régészek szerint várható volt, hogy éppen a damaszkuszi kapunál kerülnek elő a bizánci kori város értékes maradványai, mert a bizánci korszakban ott volt a város északi bejárata és egyik legfontosabb negyede.

Ugyanakkor archeológiai csodának tartják a mozaik épségét, mert ez a terület súlyosan károsodott az elmúlt évtizedekben, amikor a modern infrastruktúra alapjait fektették le. "Már éppen le akartuk zárni az ásatást, amikor hirtelen előbújt egy mozaikfelirat a csövek és kábelek közül, bámulatos módon sértetlenül" - nyilatkozta a vezető régész, Gellman a lapnak.

Korábban a Nea-templom boltozatmaradványainál is találtak egy feliratot, amely szintén Konsztantinoszt és Jusztinianosz császárt említette meg. Jusztinianosz az 527-ben kezdődő uralkodása idején végrehajtott igazságügyi reformjairól lett ismert, melyek egy része feltűnően modern szellemben született, például védte a prostituáltakat, és még a feleségeket is önkényesen viselkedő férjükkel szemben.

Szintén Jusztinianosz emelte a hatalmas Hagia Szophia keresztény bazilikát Isztambulban, amelyet 1453-ban mecsetté, majd 1935-ben múzeummá alakítottak át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!