Klímakutató: túlzó az "ítéletnapi" gleccser megnevezés

IT/Tudomány, 2020.01.28

Juhász Árpád klímakutató szerint túlzó a sajtóban használt ítéletnapi gleccser megnevezés a vártnál gyorsabban olvadó antarktiszi Thwaites-gleccserre.

Az M1 aktuális csatornán kedden a klímakutató hangsúlyozta, hogy a híresztelésekkel ellentétben a gleccser elolvadása nem egy hirtelen, özönvízszerű katasztrófával fog járni, hanem a olvadásával arányosan, milliméterről milliméterre emelkedő tengerszint-emelkedéssel.

A Thwaites-gleccserről eddig az derült ki, hogy alsó rétegeit olyan mértékig erodálta a tengervíz, hogy az teljesen elvékonyodott és így fenn áll leszakadásának veszélye - emlékeztetett.

Elmondta: eddig is történt olyan, hogy a tenger sekély vizein kialakult jégtáblák leszakadtak, csak ebben az évezredben háromszor, ebből pedig az egyik tábla tömege nagyjából akkora volt, mint egy magyar megye.

A műholdak segítségével már azt is megállapították a kutatók, hogy a gleccserekből leszakadó kisebb darabok - gleccserszilánkok - a sarkvidéken maradnak és az óramutató járásának megegyező irányba egy "körkörös táncba" kezdenek, tehát nem jutnak el egyre melegebb régiókba - tette hozzá Juhász Árpád
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!