Lehetséges-e az okostelefonok hátlapjának a cseréje?

IT/Tudomány, 2022.05.17

Egy szerencsétlen mozdulat, és megsérülhet a telefonunk, ami zömmel a kijelző vagy a hátlap cseréjét jelenti.

Hátlap Mivel az okostelefonok életünk részei, amelyen a telefonálás mellett egyéb ügyeinket is intézzük, sérülésük nagy érvágás, mielőbbi javításuk fontos lehet.

A különböző márkák legjobbnak tartott készülékei gyakran kapnak üvegből készült hátlapot, mivel ezek elegánsabbak, karcállóbbak, mint a műanyagból, esetleg fémből készült változatok.  

Miből készül a mobilok hátlapja?

A manapság már számtalan feladatra használt okoskészülékek annyira hozzánk nőttek, hogy amennyiben meghibásodnak, azonnali segítséget, gyors javítást szeretnénk. A GSM Pont kiterjedt szervizszolgáltatása két budapesti üzletben elérhető, és az esetek nagy többségében 1 órán belüli javítást jelentenek a kiterjedt partnerhálózatnak és a több mint 10 éves tapasztalatuknak köszönhetően.  

Az okostelefonok hátlapja sokáig fémből készült, mivel ez az anyag jól bírja a leejtésből, ütésből keletkező mechanikai behatásokat. Hátrányaként felróható azonban, hogy jelerősség szempontjából nem kedvező, szemben az üveg vagy műanyag hátlapokkal.

Az üveg hátlapok különleges, gyönyörű, karcolódás mentes felületet, jobb jelerősséget garantálnak, ráadásul lehetővé teszik a vezeték nélküli töltést is, ellenben rendkívül sérülékenyek, és az alumínium, illetve műanyag hátlapokkal összehasonlítva nehezek.

A műanyag hátlapok az alsó- és középkategóriában a legelterjedtebbek, hátrányuk azonban, hogy könnyen karcolódnak, kevésbé tartósak, kevésbé védik meg a készülék hardvereit a sérülésektől, és sok esetben még olcsó benyomást is keltenek, amely főként a középkategória esetén negatívum. A drágább készülékek minőségi műanyag hátlapjai strapabíróbbak, exkluzív megjelenést biztosítanak.  

Mikor lehet szükséges a hátlap cseréje?

Ha szeretnéd, hogy az okostelefonod élettartama hosszú legyen, használatbavétel előtt érdemes extra védelemmel, például kijelzővédő fóliával és valamilyen tokkal ellátni. Így nemcsak a képernyőjét, de a hátlapját és a készülékházat is véded.  

Ennek ellenére is bekövetkezhet a baj, amennyiben egy szerencsétlen mozdulattal leejted, és a kijelző vagy a hátlap megreped, összetörik. Amennyiben apró, a használatot látszólag nem akadályozó repedések keletkeznek, akkor is érdemes egy szervizben megnézetni a készüléket, mert belső alkatrészek is sérülhettek, továbbá a repedéseken por és egyéb szennyeződés, nedvesség juthat a készülék belsejébe, ami károsíthatja azt.  

Az akkumulátor felpúposodása is okozhatja a készülékház, így a hátlap deformálódását, a hátlap törését, amely cseréért kiált.

Mikor nem érdemes a hátlapot javítani?

A hátlapcsere a legtöbb esetben gyorsan és könnyen kivitelezhető, készüléktípustól függően nem túl költséges művelet, azonban vannak esetek, amikor komoly összegbe is kerülhet, elképzelhető, hogy nem lesz rentábilis.

Amennyiben a készüléked még garanciális, és a garancia kiterjed az adott sérülésre, a javíttatás költségét megspórolhatod.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!