Lószőrből készült hamis tülök mentheti meg a rinocéroszokat

IT/Tudomány, 2019.11.08

Lószőrből készített hamis tülökkel lehetne elárasztani a piacot, hogy megmentsék a rinocéroszokat - ezzel az elképzeléssel álltak elő az Oxfordi Egyetem és a Sanghaji Futan Egyetem kutatói egy tanulmányban.

A Scientific Reports folyóiratban publikált koncepció azon alapul, hogy az orrszarvú tülke nem olyan jellegű, mint egy tehén szarva, bár anyagukban van hasonlóság. Az orrszarvú tülke valójában egy szőrtincs az állat orrán, amelyet növekedés közben szorosan összetapaszt a faggyúmirigyek váladéka.

A tudósok ebből kiindulva megpróbáltak az orrszarvú közeli rokona, a ló farokszőréből előállítani az orrszarvúéhoz hasonló tülköt. A lószőrt selyemszál alapú egyedi anyaggal ragasztották össze, hogy utánozzák az igazi orrszarvútülök kollagén alkotóját. Az igazihoz zavarba ejtően hasonlító eredményt kaptak. Az elemzések az igazi és a hamis szarv hasonlóságát igazolták mind az összetételükben, mind tulajdonságaik tekintetében - olvasható az Oxfordi Egyetem honlapján megjelent közleményben.

A tanulmány társszerzője, Fritz Vollrath professzor, az Oxfordi Egyetem Zoológiai Tanszékének tudósa szerint a vizsgálatból kiderült, hogy könnyen és olcsón lehet előállítani olyan szarvszerű anyagot, amely hasonlít az orrszarvú rendkívül drága tülkére. Mint hozzáfűzte: másokra hagyják a feladatot, hogy kifejlesszék a technológiát, amelynek révén el lehet árasztani a piacot a hamis tülökkel, le lehet nyomni az árakat, és ezzel elő lehet segíteni a rinocéroszok fennmaradását.

Az orrszarvútülök feketepiaci értéke kilogrammonként eléri a 60 ezer dollárt. A tülökből készült porra egyes ázsiai körökben gyógyszerként, illetve afrodiziákumként tekintenek. A vadon élő orrszarvúk száma az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent. A 20. század elején még félmillió orrszarvú élt, manapság mintegy 29 ezer.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!