Március 15. - Széchenyi-díj - Bollobás Béla matematikus

IT/Tudomány, 2017.03.17

Szenvedélyesen szeretem a matematikát és a mai napig csodálkozom, hogy fizetést kapok azért, hogy a szenvedélyemet űzhessem - mondta el az MTI-nek Bollobás Béla matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Cambridge-i Egyetem professzora és a Memphisi Egyetem címzetes professzora, akit Széchenyi-díjjal tüntettek ki a nemzeti ünnepen a Parlamentben.

A 73 éves tudóst, aki a Royal Society, a legrégebbi angol tudományos társulat tagja, valamint a Lengyel Tudományos Akadémia külső tagja is, a magyar kultúra és tudomány eredményeinek széles körű nemzetközi megismertetését szolgáló tudományos pályája során elért, főként kombinatorikával és gráfelmélettel kapcsolatos, világviszonylatban is kimagasló kutatási eredményei, valamint tudós nemzedékek sora számára meghatározó, nagy hatású oktatói munkája elismeréseként kapta a díjat.

"Közhelyet mondok azzal, hogy igazán örülök a Széchenyi-díjnak és nagyon meg vagyok hatva, hogy a kormány rám is gondolt" - fogalmazott a professzor, aki negyvennyolc éve dolgozik a Cambridge-i Egyetem legrangosabb és leghíresebb kollégiumában, a Trinity College-ban, ahol Sir Isaac Newton is tag volt évtizedekig és amely azóta is a matematika egyik fellegvára.

"Külön örömmel tölt el, hogy ettől a kormánytól kapom ezt a díjat" - húzta alá a matematikus, hozzátéve, "a kormánytól nagyon szép, hogy a Széchenyi-díjak nagy részét olyan embereknek adják, akik teljesen ellenük vannak".

Bollobás Béla majdnem húsz éve kutat a Memphisi Egyetemen is. "Sok évig nem is jöhettem Magyarországra, miután börtönbüntetésre ítéltek azért, mert Cambridge-ben akartam tölteni az engedélyezett év után még egy évet" - idézte fel a matematikus.

Hozzátette: "angliai tartózkodásom első két évtizedében Magyarországon nagyjából kiírtak a jó magyar matematikusok közül, mint ahogy Wigner Jenőt sem értékelték a hatvanas években. A Széchenyi-díj meghat, mert talán azt is jelzi, hogy újra el vagyok fogadva Magyarországon".

"Nagy szerencsémnek tartom, hogy 14 éves koromban megismertem a világhírű Erdős Pál professzor urat, aki óriási hatással volt rám. Miatta lettem kombinatorikus és az ő munkáját folytattam: szerepem van abban, hogy ma már mind az extremális kombinatorika, mind a véletlenszerű kombinatorika elfogadott, komoly része a matematikának" - fejtette ki Bollobás Béla, hangsúlyozva, hogy Nyugat Európában, Amerikában és Oroszországban ez évtizedekig egyáltalán nem így volt.

Felidézte, hogy Angliába érkezése előtt ezek a tárgyak nem igen léteztek ott, de ma már Anglia nagyhatalom ezeken a területeken és talán a legtöbb kiváló fiatal - és már nem túl fiatal - angol matematikus ilyen témákon dolgozik.

Jelenlegi teendőivel kapcsolatban a professzor elmondta, hogy a munkája gyakorlatilag három részből áll: kutat, tehetséges fiatal matematikusokat indít útjukra, valamint könyveket ír. A kutatásai még mindig közeli kapcsolatban állnak Erdős Pállal, bár a 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa által indított témák lényeges változásokon mentek át az utóbbi húsz évben.

Bollobás Bélának ma három fő - és sok kisebb - kutatási területe van: a véletlenszerű modellek tanulmányozása, a hálóelmélet és a véletlenszerű celluláris automaták elmélete.

Tudományos tevékenysége mellett a professzor úgy érzi, van még egy fontos feladata. Mint fogalmazott, "Magyarországról és kormányáról sok rágalmat terjesztenek emberek jó nyugati kapcsolatokkal. Örömteli kötelességemnek tartom, hogy az ilyen rágalmakat, amennyire csak tudom, megcáfoljam és felvilágosítsam sok nagyon okos, de nagyon naiv barátomat és kollégámat Angliában és Amerikában, mi is az igazság".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!