Március 15. - Széchenyi-díj - Némethi András matematikus

IT/Tudomány, 2017.03.15

"Nagyon nagy öröm számomra ez a díj és azt is jelzi, hogy annak a munkának, amelyet a kutatásba és a tanításba fektettem Magyarországon, volt értelme és mások is értékelik, felfigyelnek rá" - mondta el az MTI-nek Némethi András matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete Algebrai Geometria és Differenciáltopológia Osztályának vezetője abból az alkalomból, hogy szerdán Széchenyi-díjjal tüntették ki a Parlamentben.

Az 57 éves matematikus, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai Intézete Geometriai Tanszékén is tanít, az algebrai geometria és a differenciáltopológia területén elért, nemzetközileg is számon tartott eredményeivel a hazai tudományos palettáról korábban hiányzó fontos kutatási irány meghonosítását szolgáló, iskolateremtő tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

"Ez nagyon erős visszaigazolás és személyes öröm is számomra, valamint mindenki számára, aki segített engem" - fogalmazott Némethi András, hozzátéve, hogy az elismerés nem csupán a kutatási területére, hanem arra a munkastílusra is ráirányítja a figyelmet, ahogy a diákjaival dolgozik.

A szakember az utóbbi tíz évben kezdte meg az algebrai geometria és az algebrai topológia közötti áthidaló terület kutatásának magyarországi meghonosítását és a magyar tudományos közösséggel való megismertetését. Mindeközben elkezdte kinevelni azokat a fiatal kutatókat, akik ma már otthonosan mozognak a területen.

Némethi András szerint a 2016-os év nagyon erős visszajelzés volt arról, hogy jó úton haladnak. Tavaly négy tanítványa is remek posztdoktori állást kapott külföldön. Egyikük egy amerikai, másikuk egy kanadai, ketten pedig spanyolországi kutatóintézethez kerültek.

"Az ember hajtja őket, tanítja őket, évekig dolgozik velük, mindig biztatja őket, hogy meglesz az eredménye, nézzenek előre" - mondta a szakember, megjegyezve, hogy a "toborzómunka" ugyanakkor már az egyetem első éveiben megkezdődik, hiszen fontos minél korábban megszólítani a diákokat és elmondani nekik, hogy érdemes foglalkozni ezzel a kutatási területtel.

Némethi András kiemelte, hogy a diákoknak nem kell külföldre menniük, mert Magyarországon is meg tudnak tanulni mindent, amire szükségük van. Mint fogalmazott: "versenyképesek vagyunk a külföldi egyetemekkel. Ez nagy dolog. Érdemes itthon maradni, érdemes dolgozni. Munkás, megizzadunk, de utána jön az eredmény".

A kutató igyekszik minél erősebb, jobb felkészültséget biztosítani a diákjainak, ezért rendszeresen jár velük nemzetközi konferenciákra, hogy a tanítványok minél hamarabb megismerjék azt a közeget, ahol idővel bizonyítaniuk kell.

A szakember elmondta, hogy ehhez a kutatási területhez elég sok matematikai ágat kell megismerni és összefonni, de épp ez teszi izgalmassá. Ugyanakkor hosszú az út, mire az ember eljut azokhoz a kérdésekhez, amelyeket ha sikerül megválaszolnia, arra a külföldi szakemberek is felkapják a fejüket. "Ez a területek közti összefonódás az egésznek a szépsége" - jegyezte meg a matematikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!