Március 15. - Széchenyi-díj - Szathmáry Eörs biológus

IT/Tudomány, 2017.03.15

"Nagyon boldog vagyok, hogy a díjon keresztül a szakterület láthatóbbá válik Magyarországon is" - mondta el az MTI-nek a világ egyik legismertebb evolúcióbiológusaként számon tartott Szathmáry Eörs, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Academia Europaea tagja, akit szerdán Széchenyi-díjjal tüntettek ki a Parlamentben.

Az 57 éves biológus, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete Növényrendszertani Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékén tanít, az elméleti és evolúcióbiológia világszerte nagyra becsült kutatójaként az élet keletkezésével és a genetikai kód eredetével kapcsolatos figyelemre méltó kutatásai mellett a nyelv eredetének és evolúciójának vizsgálata terén is meghatározó tudományos eredményei elismeréseként kapta a díjat.

"Az evolúciós elmélet a biológia legnagyobb magyarázó erővel bíró alapja. A magyar iskola létszámához mérten ebben kiválóan teljesített. Nagyon boldog vagyok, hogy a díjon keresztül a szakterület láthatóbbá válik Magyarországon is" - húzta alá a biológus, aki magyarországi tevékenysége mellett a németországi Parmenides Center for the Conceptual Foundations of Science igazgatója és a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem vendégprofesszora.

Eddigi munkásságára visszatekintve a szakember a brit John Maynard Smith-szel közösen írt Az evolúció nagy lépései című munkát emelte ki. Az evolúcióbiológia addigi eredményeit új paradigmával gazdagító írás először 1995-ben jelent meg, angol nyelven.

A jelenlegi kutatásaival kapcsolatban Szathmáry Eörs elmondta, hogy egy kiválósági pályázat megnyerésének köszönhetően tovább szélesítik a munkájuk frontvonalát, amelybe belekerül például az evolúciós robotika is.

Jövőbeli terveiről szólva a biológus elárulta, hogy az amerikai Harvard University Press-szel van szerződése a nagy evolúciós átmenetek újabb összefoglalásáról. "Sok minden történt az elmúlt húsz évben: vetésünk termőre fordult" - jegyezte meg a kutató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!