MTA Atomki: pontosabb és gyorsabb munkát tesznek lehetővé az intézet új berendezései

IT/Tudomány, 2017.02.05

Pontosabb és gyorsabb munkát tesznek lehetővé azok a képalkotó és kormeghatározó berendezések, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (MTA Atomki) a következő három évben szerez be örökségtudományi laboratóriumába - mondta Molnár Mihály, az intézet tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Elmondása szerint a berendezések egyik részének a felületvizsgálatban és képalkotásban lesz nagy szerepe. Ilyen a nagyfelbontású, háromdimenziós optikai mikroszkóp, amellyel a régészeti és kulturális örökségvédelem körébe tartozó tárgyak, műemlékek, kisebb eszközök felületi szerkezetét, a mikroelem-eloszlásokat lehet jobban megismerni. Ide tartozik az AirSEM szkenning elektronmikroszkóp is, amellyel már mikroelem-összetételt is lehet mérni, ráadásul a sérülékeny régi tárgyakat roncsoló vákuum nélkül - emelte ki.

A másik fontos terület, amelyben fejlesztik a laboratóriumot, a kormeghatározás: egy új, speciális minta-előkészítő berendezés például lehetővé teszi, hogy csak minimális mennyiséget kelljen kivenni a tárgyakból, és a minta feldolgozása a lehető legtisztább, legreprodukálhatóbb legyen. Emellett, mivel ez az automatizált berendezés egész nap működhet, ezen a területen az intézet kapacitása is jelentősen nő - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!