Mungo Man, a legrégibb ismert ausztrál ember maradványai visszakerültek törzséhez

IT/Tudomány, 2017.11.17

Visszakerültek a legrégebbi ismert ausztrál ember, a mintegy 42 ezer éve élt Mungo Man maradványai pénteken eredeti "otthonába", Új-Dél-Walesbe, ahol törzsi rítusokkal ünnepelték a hazatérést - írja a BBC.com.

A ceremónia a bennszülött ausztrálok hosszú ideje tartó kampányának eredménye, melynek célja az volt, hogy Mungo Man eredeti helyén nyugodhasson.

A csontvázat 1974-ben fedezte fel Jim Bowler geológus a Sydneytől mintegy 750 kilométerre délre lévő Mungo Nemzeti Park egy kiszáradt tavának fenekén.

A leleteket a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemre vitték, ahol évtizedeken át tanulmányozták. Megállapították, hogy a csontváz mintegy 42 ezer éves lehet, így ez az eddigi legrégibb ismert ausztrál emberi csontváz.

A maradványok megtalálása újraírta Ausztrália történelmét: a kutatók megállapították, hogy Mungo Mant bonyolult szertartással temették el, ez megváltoztatta a tudomány álláspontját Ausztrália korai történelméről.

Mungo Man a tudósok szerint gyűjtögető-vadászó életmódot élt, ízületi gyulladásban szenvedett. Ötvenéves kora körül halt meg. Hátára fektetve, kezeit az ölében keresztezve temették el, vörös okkerfestékbe burkolták. A szakértők szerint az okker a sírtól mintegy 200 kilométerre lévő helyről származott - írja a BBC.com.

A régióban élő bennszülöttek hosszú ideje kérték a maradványok visszajuttatását, elmondásuk szerint Mungo Man eltávolítása nagy fájdalmat okozott számukra.

A Mutti Mutti, a Ngiyampaa és a Paakantji/Barkandji közösségek képviselői hagyományos ceremóniával, pálmalevelek égetésével üdvözölték a leletek visszatértét, a maradványokat rejtő koporsót szállító halottaskocsit pénteken.

"Évek óta arra vártunk, hogy visszakapjuk őt, nagyon örülök, hogy most visszatért és végső nyugvóhelyére helyezhetjük" - mondta Mary Pappin, a Mutti Mutti közösség vezetője.

Mungo Mant a nemzeti park egy titkos helyén temetik el.

Jim Bowler 1967-ben felfedezett egy női csontvázat is, melyet Mungo Lady néven emleget a tudomány. Ezeket a maradványokat már 1991-ben visszavitték.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem már 2015-ben lemondott Mungo Man maradványairól és bocsánatot kért a csontváz elmozdításával okozott fájdalomért. Az elmúlt két évben a Mungo Mant a canberrai egyetemen őrizték, amíg előkészítették a csontváz hazatérését. A maradványokat 104 másik lelettel együtt a hét elején gyűjtötték össze.

Bowler 2015-ben a The Conversation című ausztrál elemző- és véleményportálban megjelent cikkében azt írta: "1974-ben, azon a félreeső vidéken a két folyó között nem tudtunk engedélyt kérni az őslakosoktól. Így amikor bejelentették Mungo Man felfedezését, az őslakosok haragjuknak adtak hangot, hogy őket nem kérdeztük meg".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!