Odaítélték az Európai Kutatási Tanács fiatal kutatókat támogató ösztöndíjait

IT/Tudomány, 2014.12.17

Kiválasztották az Európai Kutatási Tanács (EKT) fiatal kutatókat támogató ösztöndíjait, a Starting Grants program keretében idén 485 millió euróval (150 milliárd forinttal) segítik 328, köztük három magyar kiemelkedő fiatal tudós munkáját - olvasható az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által az MTI-hez eljutatott közleményben.

A kiválasztott projektek a tudományágak széles skáláját ölelik fel, a rákkutatástól a számítógépes felhasználói felületek optimalizálásán át az emberi racionalitás gyökereinek vizsgálatáig számos kutatás kapta meg a 2 millió euróig (626 millió forintig) terjedő támogatást.

Carlos Moeadas kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos szerint a támogatás biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a kiváló tudósok következő nemzedéke bátran követhesse tudományos kíváncsiságát és merjen kockázatot vállalni.

"Ahhoz, hogy az élvonalban maradhasson, Európának ápolnia kell e merész szellemiséget és be kell ruháznia az ifjú tehetségekbe" - nyilatkozta.

Európa-szerte 180 különböző intézmény kutatója részesül a támogatásban. A befogadó intézmények tekintetében Németország áll az élen 70, a második helyre az Egyesült Királyság került 55 nyertes projekttel. Az összesen 38 különböző állampolgárságú kutató között három magyar is szerepel: Földy Csaba, aki a Semmelweis Egyetemen a központi idegrendszer ingerület-átviteli mechanizmusait kutatja, Kocsis Bence az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen a galaxismagok tárgyában végez kutatást, Téglás Ernő a Közép-Európai Egyetemen a logikus érvelés kialakulásának előjeleit vizsgálja a csecsemőknél.

Idén az ösztöndíj kiírásra 3273 pályázat érkezett, amelynek 10 százaléka lett sikeres. A támogatást elnyert tudósok közül 143 a természettudományok területén végez kutatást, 124 egészségtudománnyal foglalkozik, 61 pedig a társadalom- és bölcsésztudományok terén vizsgálódik. A sikeres pályázók átlagéletkora 35 év.

Az EKT az ösztöndíjra olyan kutatók jelentkezését várta állampolgárságuktól függetlenül, akik a doktori címük megszerzése óta 2-7 év szakmai tapasztalatra tettek szert, és ígéretes tudományos munkát végeznek valamely kutatási tevékenységet végző európai intézménynél. A legfeljebb kétmillió eurós támogatás pályázatonként maximálisan öt évig nyújtható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!