Október 3-án lesz Mőcsényi Mihály tájépítész temetése

IT/Tudomány, 2017.09.20

Október 3-án, kedden 13 órakor vesznek végső búcsút Mőcsényi Mihály Kossuth- és Széchenyi-díjas tájépítésztől a balatongyöröki köztemetőben - közölte a Szent István Egyetem Médiaközpontja az MTI-vel szerdán.

A közlés szerint a búcsúztatás előtt 12 órakor a balatongyöröki Szent Mihály-templomban szentmisével emlékeznek meg tudósról, a Kertészeti Egyetem volt rektoráról, aki szeptember 14-én, 97 éves korában hunyt el.

Mőcsényi Mihály 1919. november 9-én született Mőcsényben. 1945 és 1979 között a Kertészeti Egyetemen és jogelődjeinél volt tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár, táj- és kertépítészeti tanszékvezető tanár, majd 1991 és 1993 között rektor.

Ő volt a színvonalas tereprendezési-tervezési módszer kidolgozója, a tájépítészet hazai oktatásának bevezetője, a kar megszervezője, első dékánja. 2000-ben Széchenyi-díjat kapott a mai magyar táj- és kertépítészet magas színvonalát megalapozó tudományos tervező és oktatói tevékenységéért. 2009-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének polgári fokozatát.

2012-ben a szakma világszinten is legrangosabbnak tartott kitüntetésében részesült, a Sir Geoffrey Jellicoe-díjban. 2014-ben Kossuth-díjat kapott a tájépítészet szakterületének hazai elismertetése és az egyetemi oktatásban való bevezetése érdekében végzett tevékenységéért, valamint csaknem hét évtizedes, hazai és nemzetközi szinten is kimagasló alkotói-tervezői, oktatói és iskolateremtő tudományos pályája elismeréseként.

Az egyetem közleménye szerint tájépítész alkotóként ő tervezte többek között a budapesti Feneketlen-tó parkját, a szekszárdi Prometheusz parkot és több bécsi közkertet, közteret. Nemzetközi elismertségét jelzi, hogy 1978 és 1986 között a Tájépítészek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) alelnöke, majd 1986 és 1990 között elnöke volt, e tisztségében világkongresszusok szervezője, vezetője, előadója volt.

Mőcsényi Mihályt az őt díszpolgári címmel kitüntető Balatongyörök község önkormányzata és a Szent István Egyetem saját halottjának tekinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!