Szojuz-baleset - Farkas Bertalan: korai még megmondani, pontosan mi okozta a hibát

IT/Tudomány, 2018.10.12

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan szerint korai még megmondani, pontosan mi okozta a Szojuz rakéta csütörtöki meghibásodását.

Farkas Bertalan az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, a start és az űr elérése nagyjából 10 percet vesz igénybe: el kell érni a 160 kilométeres magasságot és a 28 ezer kilométeres sebességet. A csütörtöki incidens a fellövés 123. másodpercében következett be, a rakéta három fokozatából a második már nem kapcsolódott be. Az orosz és amerikai űrhajós 50 kilométeres magasságban voltak, a leszálló egység automatikusan levált, majd ballisztikus pályára kerültek és ejtőernyővel érkeztek vissza a Földre.

Ebben az esetben a pilótáknak sokkal nagyobb nehézségi terhelést kellett kibírniuk, mintha irányítottan tértek volna vissza, de mindketten azt mondták, hogy készek újra megpróbálni a fellövést.

Az űrhajós szerint a terv szerinti következő Szojuz szinte biztosan nem indul el, a Nemzetközi Űrállomásra a váltás csak késve érkezhet meg, de a fent lévők probléma esetén vissza tudnak térni a Földre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!