Szupravezetőt fejleszt a Roszatom a CERN kutatóintézet számára

IT/Tudomány, 2018.09.25

Az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN tervezett új részecskegyorsító projektje számára fejleszt szupravezetőt az orosz Roszatom konszern egyik érdekeltsége, a nukleáris üzemanyagokat gyártó TVEL - tájékoztatta kedden közleményben a Roszatom az MTI-t.

A Roszatom és a CERN már meglévő partnerségi megállapodása kiegészítéseként létrejött kutatási-fejlesztési megbízás keretében a TVEL szupravezető nióbium-ón vezetékeket készít a Future Circular Collider (FCC) új részecskegyorsító projekt számára.

A 100 kilométeres kerületű FCC a tervek szerint 2030-ra készül el Svájcban. A projekt nióbium-ón szupravezető igénye szakértői becslések szerint meghaladja a világ jelenlegi gyártókapacitását.

A CERN követelményeinek megfelelő, a FCC-projekthez szükséges szupravezető anyagok fejlesztésével Oroszország mellett az Egyesült Államokban, Európában, Dél-Koreában, Japánban és Kínában is foglalkoznak. A szupravezetők a tudományos alapkutatásokhoz szükséges létesítmények mellett a modern orvosi berendezéseknek, mint például a mágnesrezonanciás tomográfoknak (MRI) is elengedhetetlen alkatrészei.

A TVEL nukleáris üzemanyag-gyártással, urándúsítással, valamint az urándúsításhoz használt gázcentrifugák gyártásával foglalkozik. A cég tudományos kutató és tervezői háttérintézetek is fenntart. A TVEL a világ 14 országában 72 energiatermelő atomreaktor számára állít elő üzemanyagot és nyolc országba szállít kutatóreaktorokhoz üzemanyagot. Az orosz atommeghajtású flotta egységeit is a TVEL látja el üzemanyaggal. A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!