Több mint 605 millió euró támogatást ítélt 314 európai kutatónak az Európai Kutatási Tanács

IT/Tudomány, 2016.12.13

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) kiválasztotta azt a 314 kiváló európai kutatót, akit összesen 605 millió eurós támogatásban részesít. Magyarországról öt kutatónak ítéltek meg támogatást.

A finanszírozást a "Horizont 2020" uniós kutatási és innovációs keretprogram "Kiváló tudomány" elnevezésű pilléréből nyújtják. A támogatásban részesülő kutatási projektek a tudományterületek széles skáláját felölelik, így a fizikai, műszaki, élettudományi, valamint társadalmi és humán területet egyaránt - olvasható az Európai Bizottság magyarországi képviselete által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Az Európai Kutatási Tanács 2274 pályázatból választotta ki a nyerteseket, akiknek 28 százaléka nő. A támogatás a becslések szerint kétezer munkahelyet teremt doktori fokozattal rendelkező kutatóknak, doktoranduszoknak és a díjnyertesek kutatói csoportjában együttműködőknek.

A nyertes kutatók 39 nemzetiséget képviselnek, és Európa 23 országában folytatják kutatásukat. Magyarország igen sikeresen szerepelt a rangos uniós pályázaton: öt kutató nyerte el az EKT egy-kétmillió eurós támogatását, összesen több mint 8 millió euró értékben.

A magyarországi pályázók uniós összehasonlításban a legsikeresebbek között voltak: a jelentkezők 26 százaléka részesül finanszírozásban szemben a 13,8 százalékos uniós pályázati sikeraránnyal.

A nyertesek: Dénes Ádám (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Lengyel Máté (Közép-európai Egyetem), Maria Lugaro (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont), Marx Dániel (MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet), valamint Szeidl Ádám (Közép-európai Egyetem).

Az EKT három alapvető finanszírozási programot működtet: az indító támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a PhD megszerzését követően 2-7 év tapasztalatot szereztek; a konszolidátori támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a PhD megszerzését követően 7-12 év tapasztalatot szereztek; az élkutatói támogatásokra a már elismert, közelmúltbeli kutatási eredményekkel rendelkező kutatók pályázhatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!