A horvát államfő egy botrány miatt menesztette a légierő és a zárai légibázis parancsnokát

Kék hírek, 2019.11.26

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő nyugállományba helyeztette Mato Mikic dandártábornokot, a légierő parancsnokát, és menesztette beosztásából Mario Plesa ezredest, a Zára (Zadar) melletti Zemunik légibázis parancsnokát, mert a légibázis két pilótája botrányba keveredett - jelentette kedden a Jutarnji List című horvát napilap.

A lapértesüléseket kedden rendkívüli sajtótájékoztatón erősítette meg Mirko Sundov, a horvát fegyveres erők vezérkari főnöke.

A sajtóban csak Helikopter-ügyként emlegetik, hogy az őrnagyi rangban lévő két pilóta becsempészte a Zemunik légibázisra Misel Pavlovic horvát üzletembert, majd helikopterrel valószínűleg vadászni vitte. A pilóták hivatalosan oktatórepülésre kértek engedélyt.

Pavlovic már korábbról is ismert a rendőrség számára, illegális fegyverkereskedelemből származó lőszer megvásárlása és továbbadása miatt. Az üzletember és társai orvvadászatra, valamint illegális lőgyakorlatokra használták a lövedékeket.

Az esetet a katonai rendőrség jelentette, majd - mivel civilekről is szó volt - a zárai rendőrség is bekapcsolódott a nyomozásba.

A vezérkar főnöke sajtótájékoztatóján elmondta: két pilóta és egy katonai rendőr ellen indult katonai fegyelmi és méltatlansági eljárás, mindhármat azonnali hatállyal fel is függesztették.

Sundov hozzátette, hogy polgári személyek illetéktelen belépéséről van szó katonai létesítménybe, egyikük katonai helikopteren is repült, ami biztonsági mulasztásnak számít.

Kiemelte: az eset nincs összefüggésben semmilyen fegyvercsempészettel. "A feljelentett személyeknél nem volt illegális fegyver" - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!